Veel ziekenhuizen zitten te ruim in hun jasje
Een groeiend aantal ziekenhuizen is te groot. Bijna 40 procent geeft te veel geld uit aan huisvesting, tegenover 18 procent in 2010. Dat bleek dinsdag uit onderzoek van de ingenieursgroep Arcadis.
Ziekenhuizen moeten hierdoor financiële keuzes maken en snijden dan vaak in de kosten voor het personeel. „Huisvestingsproblemen kunnen dus ten koste gaan van de kwaliteit van de zorg”, zei Patrick Barské, sectorleider gezondheidszorg bij Arcadis in Het Financieele Dagblad.
Ziekenhuizen zouden maximaal 12 procent van hun budget moeten uitgeven aan huisvesting, maar sommige besteden er 15 procent aan. En die komen volgens Barské in de problemen doordat de marges in de zorg niet groot zijn: „Het kan het verschil tussen winst en verlies zijn.”
Er komen meer ouderen bij en de levensverwachting neemt toe. Deze dubbele vergrijzing zorgt voor een stijging van de zorgvraag. Maar ondanks die toename moet er vooral voor de huisvesting van ziekenhuizen vanuit krimpscenario’s gedacht worden om financieel gezond te blijven, zegt Arcadis.
Patiënten liggen tegenwoordig korter in het ziekenhuis. Daarnaast is een deel van de zorg die voorheen in het ziekenhuis werd geboden door huisartsen overgenomen.
Deze ontwikkeling zorgt ervoor dat ziekenhuizen per vierkante meter steeds minder verdienen. Uit het onderzoek van Arcadis blijkt dat de inkomsten tussen 2011 en 2015 met 16 procent daalden. Terwijl de huur- en hypotheeklasten in die periode vaak onveranderd bleven.
Arcadis voorspelt dat de inkomstendaling verder doorzet. Zo zal het aantal klinische verpleegdagen volgens de ingenieursgroep in de toekomst halveren.
Deze daling zal ook in de omvang van huisvesting doorgevoerd moeten worden om greep te blijven houden op de exploitatie, meent Arcadis.
Een ziekenhuis zal in de toekomst steeds minder poliklinische meters en steeds minder beddenhuismeters kennen. Het gebouw wordt kleiner; alleen de kern van de hoogwaardige zorg wordt daar in de toekomst nog in gehuisvest.