Del Ponte: Milosevic liet genocide toe
Slobodan Milosevic heeft in de Bosnische burgeroorlog (1992-’95) wel degelijk met „genocidale intentie” gehandeld. Een verzoek van de amici curiae (vrienden van het hof) om de ex-president van Servië vrij te spreken van volkenmoord, moet dan ook worden afgewezen.
Dit schrijft hoofdaanklaagster Carla Del Ponte van het Joegoslavië-tribunaal aan de rechters in haar weerwoord op het verzoek dat de amici op 3 maart indienden. Het VN-hof in Den Haag heeft woensdag een gekuiste versie van Del Ponte’s weerwoord gepubliceerd, met veel zwartgemaakte passages.
Wat de massamoord in Srebrenica betreft, heeft Milosevic volgens Del Ponte „zwijgend ingestemd” met genocidale handelingen. Daaruit leidt de Zwitserse een genocidale intentie af.
Volgens de VN-aanklagers wist Milosevic van tevoren dat er in Srebrenica gruweldaden zouden worden gepleegd. Die wetenschap en het achterwege laten van actie om genocidale handelingen te voorkomen laten volgens Del Ponte de conclusie toe dat Milosevic zelf een genocidale intentie bezat.
Del Ponte haalt tevens getuigenissen aan van internationale waarnemers en onderhandelaars die hebben aangegeven dat Milosevic de Bosnisch-Servische legerleider Mladic controleerde. Mladic wordt algemeen gezien als het brein achter de massamoord van Srebrenica. In die Oost-Bosnische enclave, die onder bescherming stond van Nederlandse VN-militairen, zijn in 1995 zeker 7000 moslims vermoord.
Genocide, volgens veel deskundigen de zwaarste misdaad van het internationaal strafrecht, is het met voorbedachten rade geheel of gedeeltelijk uitroeien van een bevolkingsgroep, zoals in de Tweede Wereldoorlog met de joden gebeurde. De aanklagers moeten de ’specifieke intentie’ tot genocide bewijzen.
Milosevic begint zijn verdediging pas op 22 juni en niet op 8 juni, zoals tot nu toe was gepland. Dit heeft de griffie laten weten.
De hoorzitting waarbij de getuigenlijst en andere praktische aspecten van de verdediging worden besproken, staat niet meer gepland voor 17 mei, maar voor 9 juni. De rechters hebben een en ander woensdag besloten, mede omdat nog een aantal documenten moet worden vertaald.
Ook hebben de rechters rekening gehouden met de slechte gezondheid van de ex-president van Servië en Joegoslavië en het advies van de artsen aan hem om het rustig aan te doen. De 62-jarige ’Slobo’ lijdt onder meer aan een hoge bloeddruk.
Op 9 juni zal onder meer de wens van Milosevic worden besproken om 1631 getuigen à decharge op te roepen. Waarnemers gaan ervan uit dat de rechters die lijst behoorlijk zullen kortwieken. Zo wil Milosevic onder anderen de voormalige Amerikaanse president Clinton, de Franse president Chirac en de Britse premier Blair als getuigen laten oproepen.