Bezuiniging op tippelzone in Heerlen
Heerlen gaat fors bezuinigen op de tippelzone in de stad. Achttien van de 52 dames die er het afgelopen jaar mochten tippelen, krijgen geen vergunning meer om hier klanten te werven, en de openingstijden worden met twee uur beperkt. De maatregelen leveren de gemeente een bezuiniging van ruim 100.000 euro op.
Dat hebben burgemeester en wethouders van Heerlen besloten. In mei volgend jaar gaat de gemeente bekijken of de tippelzone vlak bij het stadion nog langer open blijft.
De achttien vrouwen van wie de vergunning is ingetrokken, hebben zich al lang niet meer op de tippelzone laten zien. Het gaat voor een deel om Duitse vrouwen, die nu in Aken tippelen. Een ander deel van deze vrouwen zit in de opvang en krijgt hulp om aan ander werk te komen en af te kicken van hun drugsverslaving.
Heerlen voert een streng tippelbeleid. Alleen dames met een speciale pas van de gemeente mogen klanten hun diensten aanbieden op de tippelzone. Tippelen buiten die zone wordt streng beboet.
Heerlen voerde de tippelzone enkele jaren geleden in om een eind te maken aan de overlast van de aan heroïne verslaafde vrouwen in de binnenstad. Door het beleid werd de overlast in het centrum minder en wist Heerlen een eind te maken aan de terreur door pooiers jegens de vrouwen. Voor pooiers is de tippelzone verboden terrein. De zone wordt bewaakt. Kentekens van automobilisten die er met een vrouw uit wegrijden, worden genoteerd.
Bijkomend voordeel van de tippelzone is dat de vrouwen er medische begeleiding en opvang krijgen. Er is een ontmoetingsruimte voor de dames, die er een praatje kunnen maken met een hulpverleenster. De gemeente hoopt op die manier de aan heroïne verslaafde vrouwen te motiveren om af te kicken en een hulpverleningstraject te doorlopen. Dat lukt volgens de gemeente tot nog toe redelijk. Van de oorspronkelijk 90 vrouwen die zich aanmeldden, zijn er nu nog slechts 34 als prostituee actief op de tippelzone.