Doopsgezinde gemeente Koudum heft zichzelf op
De jaarwisseling wordt een bijzonder moment voor de doopsgezinden in het Friese Koudum. De gemeente heft zichzelf op. Reden: het te lage ledental. „We zijn nog maar met elf leden.”
De landelijke doopsgezinde secretaris Henk Stenvers vertelde deze week in het Friesch Dagblad nog over zijn visiedocument Lopen op het water. Dat moet nieuw elan in de doopsgezinde gemeenten in Nederland tot stand brengen. Voor Koudum komt het echter te laat. Per 1 januari –zondag– houdt de gemeente op te bestaan.
„We hebben er met zijn allen de laatste jaren heel hard aan getrokken, maar het kan gewoon niet meer”, zegt Jelly Hania-van der Kooi (66) die zich als pastoraal medewerker ruim twee jaar inzette voor de dopersen in Koudum. Het feit dat zij per 1 januari stopt omdat zij meer tijd aan de kinderen en kleinkinderen wil besteden, maakt dat nu de knoop wordt doorgehakt. De werkgroep (kerkenraad, LB) wil nu ook niet meer verder.
Het was eigenlijk al een klein wonder dat de gemeente het zo lang heeft volgehouden. „We zijn nog maar met elf leden”, vertelt Hania-van der Kooi. Iedere laatste zondag van de maand was er een kerkdienst in de sfeervolle vermaning. „Dan hadden we toch wel tussen de tien en twintig bezoekers.”
De laatste jaren is er door het kerkbestuur geprobeerd om met frisse moed een ommekeer te bewerkstellingen. „Maar het lukte maar niet om nieuwe aanwas van mensen te krijgen.” Wel slinkte het ledental, door overlijden van gemeenteleden.
Afgelopen Kerst was er nog een piek in het kerkbezoek. „Met ruim dertig kerkgangers. Het driedubbele van ons ledental. Toen dacht ik: Dan valt het toch nog wel mee.” Maar ook de pastor weet dat een langetermijngroei „er niet meer in zit.”
Op de website is te lezen dat de gemeenteleden, als navolgers van kerkstichter Menno Simons, „zichtbaar aanwezig willen zijn binnen de (dorps)gemeenschap en de regio.” Maar daar moet dan wel de menskracht voor aanwezig zijn, en die is er gewoonweg niet. Zusterkring, zondagsschool, de gesprekskring, filmavonden, meezingen met een gelegenheidskoor, lezingen, Ster-diensten, de zondagse vieringen – het is straks geschiedenis. De leden kunnen zich, als ze dat willen, laten overschrijven naar een andere gemeente. Er moet nog een bestemming gevonden worden voor het kerkgebouw; daarvoor wordt overleg gevoerd met de Algemene Doopsgezinde Sociëteit in Amsterdam,
Laatste bijeenkomsten
Er zullen in ieder geval nog twee afscheidsbijeenkomsten gehouden worden. Zaterdag, Oudejaarsdag, kan eenieder die dat wil naar de kerk komen om daar een kaarsje te branden of de vermaning te bekijken (van drie tot vijf uur). Aansluitend wordt een dienst gehouden, vanaf vijf uur.
In het voorjaar van 2017 is de allerlaatste viering. De bedoeling is dat vier predikanten die ooit aan Koudum waren verbonden, hier aan meewerken: ds. Harmen Ament, ds. Schelte Zeilstra, ds. Herman Klinkvis en pastor Jelly Hania-Van der Kooi. De datum wordt later bekendgemaakt.
Lees ook in Digibron:
“Amischen meer dan een rariteit” – interview met ds. H. Th. Ament, oud-voorganger van de doopsgezinde gemeente in Koudum (Reformatorisch Dagblad, 31 januari 2007)