Kerk & religie

JBGG-tienerconferentie Amerongen over zout en licht

„Op zondag klim je op een uitkijktoren en kijk je met de verrekijker van het geloof naar de toekomst. Heb je die verrekijker niet bij je, dan duurt anderhalf uur in de kerk lang.”

Van een medewerker
30 December 2016 09:53Gewijzigd op 16 November 2020 09:28
JBGG-tienerconferentie in Amerongen. beeld Niek Stam
JBGG-tienerconferentie in Amerongen. beeld Niek Stam

Jongeren van 14 tot 16 jaar waren deze week van woensdag- tot donderdagmiddag in Amerongen bijeen tijdens een conferentie van de Jeugdbond Gereformeerde Gemeenten (JBGG). Na aankomst bij conferentiecentrum De Betteld deden ze een spel waarbij ze zakjes zout die over het terrein verspreid waren, moesten verzamelen. Voor elk zakje zout kregen ze materialen om een kampvuur aan te steken. „Zo hebben we het thema ”Laat je licht schijnen” op twee manieren uitgewerkt”, aldus JBGG-medewerker Jaco Pons.

De ongeveer vijftig deelnemers luisterden woensdagavond naar het verhaal van Jos Kardol, veldwerker in Leidsche Rijn.

Donderdagmorgen dacht ds. B. Labee, predikant van de gereformeerde gemeente van Veenendaal, met de jongeren na over hoe ze een licht kunnen zijn in de wereld. „Het laten schijnen van je licht in deze wereld is een opdracht van de Heere Jezus Zelf. Hij is het Licht der wereld en christenen moeten Zijn licht weerspiegelen. Volgens de kanttekeningen betekent dit meer dan alleen wat andere mensen van je zien. Het gaat ook over wat je zegt en hoe je anderen onderwijs probeert te geven.”

Uit een gebeurtenis van zo’n drie jaar geleden merkte ds. Labee dat dat zelfs voor predikanten een moeilijke taak is. „Ik werd gebeld door een journaliste van De Groene Amsterdammer. Ze had aan tien andere predikanten gevraagd om uit te leggen waarom een deel van de reformatorische christenen hun kinderen niet laat inenten. Maar die predikanten hadden allemaal ”nee” gezegd. Waarom zijn we zo gesloten? We hoeven ons toch niet te schamen voor de Bijbel?”

De Veenendaalse predikant ziet drie redenen waarom christenen ondanks Christus’ opdracht toch weinig licht verspreiden. „Het kan zijn dat we het licht missen. De Heere Jezus is gekomen als het licht in de duisternis, maar in Johannes 1 staat dat de duisternis dat licht niet heeft begrepen. Het licht heeft niets gedaan in de duisternis. Als je dat licht mist, raad ik je aan om de Heere te smeken of Hij Zijn licht in je hart wil laten opgaan. En ook al heb je dat licht niet, bid of de Heere je toch gebruikt om anderen aan Zijn voeten te brengen.”

Niet vrolijk

Ds. Labee wees ook op de mogelijkheid dat het licht op een laag pitje staat. „Denk aan Petrus. Hij kreeg de kans om van de Heere Jezus te getuigen toen het dienstmeisje in de zaal bij Kajafas ernaar vroeg. Maar hij vluchtte weg. Denk erover na waarom je licht niet helder schijnt. Leef je ver bij de Bijbel en bij God vandaan? Of is er een zonde in je leven waaraan je vasthoudt?”

Als laatste reden noemde de predikant dat veel christenen hun kaars verborgen houden onder een korenmaat. „Zoals in de Tweede Wereldoorlog mensen hun ramen verduisterden, zo lijken christenen hun licht te willen verbergen. Maar we kunnen spreken met mensen die we ontmoeten. De herders gingen Bethlehem in, ondanks dat ze hun oude kloffie aan hadden en de mensen net wakker werden. Ze zeiden vrijmoedig: Je kunt de Heere Jezus vinden, de toegang tot de stal is gratis.”

Van het bezoek van een kerk gaat weinig wervends uit, zo ervaart de Veenendaalse predikant. „Tegenover onze kerk staat een bejaardenhuis. De bewoners vinden het mooi dat de klokken luiden. Maar toen ik er een oude vrouw over sprak, zei ze: „De mensen kijken niet vrolijk als ze de kerk uit komen, en de jongeren pakken hun mobiel.” Waarom word je een christen genoemd? Volgens de catechismus omdat je met Christus bent gezalfd. Dan verspreid je een goede geur. Je belijdt Zijn naam, spreekt over Hem met anderen. En je offert er iets voor op: je gaven, je tijd, je bezittingen.”

Moeilijk

In een vragenrondje kwamen verschillende deelnemers aan het woord. Sommigen gaven aan de preek op zondag moeilijk te vinden. Ze denken dat veel preken beter aansluiten bij de belevingswereld van volwassenen dan van jongeren.

Ds. Labee kon dat begrijpen. Tegelijk vroeg hij inspanning van de jongeren. „Calvijn zegt: „Op zondag klim je op een uitkijktoren en kijk je met de verrekijker van het geloof naar de toekomst.” Als ik een uitkijktoren beklim, sta ik 
boven echt wel even te hijgen. Maar je hebt ook de verrekijker van het geloof nodig. Als je die niet bij je hebt, duurt anderhalf uur in de kerk lang. Bid dat de Heere je die verrekijker van het geloof geeft.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer