Buitenland

Massaontslag na textielstaking Bangladesh

Textielarbeiders in Bangladesh die staakten voor een beter loon, zijn massaal ontslagen. Volgens vakbonden in het Aziatische land, dat na China de meeste kleding ter wereld produceert, zijn zeker 3000 mensen de laan uit gestuurd. De autoriteiten hielden het op zo’n 1600 ontslagen.

ANP/DPA
28 December 2016 13:40Gewijzigd op 16 November 2020 09:27

De politie houdt 22 mensen vast. Zij zouden tot geweld hebben opgeroepen. Vakbondsleiders betwisten die beschuldiging en stellen dat de politie en werkgevers simpelweg de staking de kop in wilden drukken. Die duurde twee weken. Tienduizenden arbeiders van 59 fabrieken legden het werk neer. Ze eisten een forse loonsverhoging: van de huidige 64 euro tot 195 euro per maand. Dat doel werd niet bereikt.

Regering en textielindustrie zagen de staking vooral als een schadepost voor de kledingexport.

Minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) noemt het „heel ernstig als het mensen onmogelijk wordt gemaakt van hun vakbondsrechten gebruik te maken”.

Ze laat weten dat de Nederlandse ambassade uitzoekt wat er precies is gebeurd. „Mochten de berichten kloppen, is dat zeker reden voor een stevig gesprek met de textielfabrieken en de Bengaalse overheid. Niemand zou ontslagen mogen worden omdat zij of hij vraagt om een fatsoenlijk loon.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer