Knot pleit voor snelle afbouw ECB-beleid
De Europese Centrale Bank (ECB) moet zijn massale opkoop van obligaties snel gaan afbouwen. Dat stelt de president van De Nederlandsche Bank (DNB), Klaas Knot, in een dinsdag gepubliceerd interview met NRC.
Knot, die als centralebankpresident ook in het ECB-bestuur zit, verwijst expliciet naar de noodzaak van de zogeheten ”tapering”, het geleidelijk afbouwen van de opkoopoperatie. „Het is duidelijk dat we die fase niet lang meer kunnen uitstellen”, stelt Knot. „Of dit in 2018 gaat gebeuren? Ik heb geen kristallen bol.”
De ECB koopt sinds maart vorig jaar voor tientallen miljarden euro’s per maand obligaties bij financiële instellingen op, in een poging de inflatie in de eurozone te stimuleren. De centrale bank besloot begin deze maand het programma in ieder geval tot eind volgend jaar door te zetten. De omvang wordt daarbij vanaf april wel verkleind, van 80 miljard naar 60 miljard euro per maand.
Knot is al langer kritisch over het ruime stimuleringsbeleid van de ECB. Vooral de daarmee samenhangende lage rente op hypotheken en spaarrekeningen is iets waar Knot zich zorgen over maakt. Voordat de opkoop van obligaties begon, waren de leenkosten voor burgers en bedrijven al sterk verlaagd, legt hij uit. „Het nóg verder omlaag brengen van leenkosten heeft dan beperkt toegevoegde waarde, maar flinke neveneffecten. Kijk bijvoorbeeld naar de huizenmarkt, waar de prijzen vrijwel alleen stijgen op basis van de lage rente.”
Ondanks zijn eigen kritiek op het ECB-beleid zit Knot niet te wachten op steun van kritische politici. „Het monetair beleid is gebaat bij onafhankelijkheid van de centrale bank. Politieke kritiek gaat vaak over een deelbelang, zoals dat van ”de spaarder” of ”de gepensioneerde” in Nederland. Mijn opdracht in Frankfurt is te kijken naar het algemene belang.”