Kamp: nog geen sluiting kolencentrales
Het kabinet vindt het voorlopig niet nodig om één of meerdere kolencentrales te sluiten om de doelstellingen van het energieakkoord en het Urgenda-vonnis te halen. Dat hebben minister Henk Kamp (Economische Zaken) en staatssecretaris Sharon Dijksma (Milieu) vrijdag gezegd.
De rechtbank in Den Haag bepaalde vorig jaar in een zaak aangespannen door milieuorganisatie Urgenda dat Nederland op dat moment te weinig deed om de uitstoot van broeikasgassen tegen te gaan. In 2020 moet die uitstoot met 25 procent zijn teruggedrongen ten opzichte van 1990, zo oordeelde de rechter. Volgens Kamp ligt Nederland op koers om die ambitie en de andere doelstellingen uit het zogenoemde Energieakkoord te halen.
De VVD van Kamp en Dijksma’s PvdA zijn het stevig oneens over de toekomst van de kolencentrales, maar de twee bewindspersonen presenteerden vrijdag een verenigd front. Mocht eind volgend jaar blijken dat de doelstellingen mogelijk niet worden gehaald, dan komt „sluiting van een kolencentrale in beeld”, zei Kamp.
Het parlement had de regering gevraagd met scenario’s te komen voor de toekomst van de kolencentrales. Dat laatste zal niet meer dit jaar gebeuren, zeiden de bewindspersonen. De twee gaven aan te verwachten dat het kabinet na de eerste ministerraad van het nieuwe jaar op 13 januari met een reeks scenario’s zal komen over de toekomst van de kolencentrales.
Premier Mark Rutte zei in zijn laatste persconferentie van het jaar er ook op te rekenen dat het kabinet op 13 januari met meer informatie komt. Hij sloot echter niet uit dat het nog een week later wordt.
Milieuorganisatie Greenpeace is verbijsterd. „Het klimaat wacht niet op treuzelende politici en nieuwe rapporten. Momenteel is het op de Noordpool ruim 20 graden warmer dan normaal. Nu kolencentrales onnodig openhouden zal ons in de toekomst verweten worden door volgende generaties.”
Om naar een samenleving met minder CO2-uitstoot toe te werken heeft het kabinet een energieakkoord gesloten. In 2020 moet 14 procent van de energie in Nederland duurzaam worden opgewekt, in 2023 moet dat gegroeid zijn naar 16 procent.