Binnenland

CU/SGP Woerden: Begrip voor ons standpunt maakte breuk lastig

De voormalige coalitiepartners van ChristenUnie/SGP in Woerden moeten zelf met een oplossing komen voor de breuk die door het koopzondagenbesluit is ontstaan. Dat stelt fractievoorzitter Brouwer van CU/SGP.

Dick den Braber
23 December 2016 08:47Gewijzigd op 16 November 2020 09:25
beeld ANP, Jeroen Jumelet
beeld ANP, Jeroen Jumelet

Ondanks coalitieafspraken uit 2014 over het handhaven van het bestaand koopzondagenbeleid, kozen D66, Progressief Woerden, VVD en Sterk Woerden woensdag voor het volledig vrijgeven van de koopzondagen. CU/SGP trok hierop haar steun aan de coalitie in. „Een verstrekkend voorstel, dat ons zwaar valt”, oordeelde Brouwer donderdag. „Het geeft genoeg droevige gedachten.”

Wat heeft uw ex-coalitiegenoten bewogen?

„Vanaf het sluiten van het coalitieakkoord in 2014 hebben met name een klein groepje ondernemers en twee oppositiepartijen druk uitgeoefend om de afspraak rond de koopzondagen te breken. Die ondernemers gingen dan ’s zondags illegaal open. Ze kwamen daar achteraf triomfantelijk mee naar buiten, om zo het gemeentelijk beleid te ondergraven. Daarnaast plaatsten Lijst van der Does en Inwonersbelangen het punt steeds op de agenda.

Een aantal mensen in de coalitie vond het hierdoor steeds lastiger worden om toch aan de afspraken vast te houden. Voor de zomer hebben die partijen daarom besloten om een onderzoek te houden naar de visie van inwoners en ondernemers. Half november kwam de uitslag. Toen bleek een meerderheid van zowel bevolking als bedrijfsleven voor openstelling. De andere coalitiepartijen konden dit niet negeren, anders maakten ze zich ongeloofwaardig.”

Was het onderzoek niet al bij voorbaat een excuus voor dit besluit?

„Dat suggereerde oppositiepartij Lijst van der Does inderdaad woensdag. Maar ik geloof oprecht in de goede bedoelingen van onze voormalige coalitiepartners. Wij vonden zo’n onderzoek niet verstandig, gezien de afspraken, maar ze wilden weten hoe groot de groep die op koopzondagen aandrong nu écht was. Ik denk dat ze van tevoren een andere uitslag hadden verwacht.”

Hoe vond u de toon van het debat?

„Die was woensdag respectvol. Dat maakte het ook lastig voor ons om eruit te stappen: je wordt niet gemakkelijk boos op iemand op wie je vertrouwt en die begripvol op je standpunt reageert. Daarom kozen we ook voor een toon van teleurstelling en verdriet en niet voor boosheid. De rest van de coalitie wilde ons aan boord houden. Maar dat hadden ze kunnen doen door niet met de verruiming in te stemmen.”

De twee jaar geleden teruggetreden CU/SGP-wethouder Van Tuijl nam in aanloop naar het debat publiekelijk afstand van het fractiestandpunt. In de Woerdense Courant van 15 december sprak hij van een dictaat dat de partij hiermee aan de hele samenleving oplegde. „Dat kan toch niet de bedoeling zijn van christelijke politiek?” Van Tuijl moest destijds vanwege dit meningsverschil onder druk van de fractie opstappen, verklaarde hij hierbij.

Lijst van der Does sloeg u met het artikel om de oren.

„Verdrietig om deze uitspraken vlak voor zo’n debat via de media over je heen te krijgen. Maar ik vond het niet chique om hier woensdag op in te gaan. Hij kon zich namelijk niet verdedigen. Bovendien droeg hij in dit debat geen politieke verantwoordelijkheid.”

D66-voorman Hoogeveen hoopt op een lijmpoging na de breuk.

„Na mijn verklaring was het muisstil. Ook naderhand hadden de ex-coalitiepartners alle respect en begrip voor ons standpunt. Men waardeerde dat we niet wilden draaien. Daar koop ik niets voor, maar het zegt wel iets. Tegelijkertijd hebben zij het probleem veroorzaakt, dus moeten zij ook de oplossing verzinnen. Het zal ingewikkeld zijn om het koopzondagenbesluit weer in te trekken. Maar wij hebben duidelijk aangegeven dat dit voor ons een onbegaanbaar pad is.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer