Trump wil nucleair arsenaal sterk uitbreiden
Donald Trump wil als president het Amerikaanse kernwapenarsenaal „flink uitbreiden en versterken”. Dat is volgens hem nodig „totdat de wereld bij zinnen komt over kernwapens”. Hoe hij dat precies bedoelde, vertelde hij er niet bij. Zoals gebruikelijk kondigde Trump zijn idee eerst aan in een tweet.
Amerika heeft al de grootste voorraad kernwapens ter wereld. Het voornaamste doel was tijdens de Koude Oorlog afschrikking tegen de Sovjet-Unie, die er ook duizenden bouwde.
Trumps perswoordvoerder gaf later een heel andere uitleg aan de tekst die zijn chef via Twitter verstuurde. „Aankomend president Trump verwees naar de dreiging van nucleaire proliferatie en de noodzaak om die tegen te gaan”, beweerde woordvoerder Jason Miller. „Hij heeft ook gewezen op de noodzaak om onze nucleaire afschrikking te verbeteren en moderniseren.”
Als Trump zijn voornemen uitvoert, zou dat een breuk betekenen met het beleid van de afgelopen tientallen jaren. Een van Trumps voorgangers, president Ronald Reagan, stelde in 1982 voor het aantal kernwapens juist gestaag te verminderen, om de wapenwedloop met de toenmalige Sovjet-Unie te stoppen. Negen jaar later tekenden de VS en Rusland er voor het eerst een verdrag over, het Strategic Arms Reduction Treaty (START).
Vertrekkend president Barack Obama en zijn toenmalige Russische ambtgenoot Dmitri Medvedev tekenden in 2010 in Praag een nieuw verdrag om het aantal operationele kernwapens en het aantal lanceerinstallaties verder te verminderen. Beide landen hebben afgesproken om aan het einde van de looptijd, in 2020, nog maximaal 1550 inzetbare kernkoppen te hebben. Dat zijn er nog altijd ruimschoots voldoende om de wereld te vernietigen.
Toeval of niet, in Moskou ging het donderdag ook over kernwapens. President Vladimir Poetin zei volgens persbureau TASS dat Rusland „de strategische kernwapens moet versterken en daartoe raketten moet ontwikkelen die in staat zijn de raketafweersystemen van de toekomst te omzeilen”.
Andere landen die kernwapens bezitten zijn China, Frankrijk, Groot-Brittannië, India, Pakistan, Noord-Korea en hoogstwaarschijnlijk Israël.