Kwartet overlegt over plan Midden-Oosten
Het kwartet achter het internationale vredesplan voor het Midden-Oosten is dinsdag in New York bijeengeweest om te praten over hervatting van het vredesproces.
De ontmoeting werd bijgewoond door VN-secretaris-generaal Kofi Annan, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell, zijn Russische ambtgenoot, Sergei Lavrov, en de EU-vertegenwoordigers Javier Solana, Chris Patten en de Ierse minister van Buitenlandse zaken, Brian Cowen. Zij herbevestigden hun steun voor een oplossing met twee staten, een Israëlische en een Palestijnse.
Annan riep Israël en de Palestijnen na de bijeenkomst in het VN-hoofdkantoor op stappen te ondernemen om aan hun verplichtingen in het vredesproces te voldoen. Hij vroeg de Palestijnse Autoriteit op te treden tegen militante groeperingen. Israël moet volgens hem voorkomen dat er burgerslachtoffers vallen.
Tijdens het beraad werd behalve over de toekomst van de routekaart ook gesproken over de plannen van de Israëlische premier Sharon voor eenzijdige terugtrekking uit de Gazastrook. VN-woordvoerder Fred Eckhard noemde die voornemens alleen aanvaardbaar als die deel uitmaken van de uitvoering van de routekaart. Daarin wordt van Israël teruggave van alle in 1967 tijdens de Zesdaagse Oorlog bezette gebieden geëist voor de vorming van een Palestijnse staat, met Oost-Jeruzalem als hoofdstad. De deelnemers aan het overleg verklaarden dat „een definitieve regeling over zaken als grenzen en vluchtelingen de instemming van zowel Israëliërs als Palestijnen moet hebben.”
De Amerikaanse president George Bush gaf Sharon vorige maand zijn fiat voor het plan om vijf grote Joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever te annexeren en Palestijnse vluchtelingen zonder verdere concessies het recht op terugkeer naar Israël te ontzeggen. Die steun heeft tot grote onzekerheid over het Amerikaanse Midden-Oostenbeleid geleid.
Volgens Annan verkeert de routekaart door de ontwikkelingen van de afgelopen weken in gevaar, maar is het plan nog niet rijp voor de prullenbak. De uitvoering van het aanvankelijk zowel door Israël als de Palestijnen onderschreven plan ligt al lange tijd stil door het geweld in de regio.
De Europese Unie heeft dinsdag ondanks de problemen in het vredesproces 1,2 miljard euro toegezegd voor projecten in het Midden-Oosten. De fondsen zijn bestemd voor het zogeheten Euro-Mediterrane hulpprogramma, op basis waarvan sinds 1995 al meer dan 10 miljard euro aan projecten in Israël, de Palestijnse gebieden en Israëlische buurlanden is uitgegeven.
Een 9-jarige Palestijnse jongen is in een dorp op de Westelijke Jordaanoever om het leven gekomen toen de lichtkogel waarmee hij aan het spelen was, explodeerde. Twee jongens van 11 raakten gewond.
Volgens de Palestijnse veiligheidsdiensten is de lichtkogel achtergelaten door een Israëlische patrouille. Het Israëlische leger houdt vaak oefeningen in het gebied, vlak bij de stad Tulkarem. Het Israëlische leger had geen commentaar op het incident.