Kamer akkoord met verlenging missie Mali
De Tweede Kamer is donderdag akkoord gegaan met verlenging van de missie in Mali. Wel houden de partijen een slag om de arm. De Duitse Bondsdag moet namelijk eind januari nog instemmen met het sturen van helikopters die de Nederlandse toestellen gaan vervangen.
De Duitse helikopters zijn vooral nodig voor medische evacuaties. Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) gaf aan geen militairen te sturen zonder deze capaciteit. Het kabinet gaat ervan uit dat de Duitse parlementariërs akkoord gaan met het besluit van de regering-Merkel om de helikopters te sturen. Minister Jeanine Hennis (Defensie) beloofde dat er een „naadloze overgang” zal komen met de Duitsers voor de medische evacuaties.
Eerst vertrekken de vier Nederlandse Apache gevechtshelikopters. Daarvoor in de plaats komen dan Duitse NH90 transporthelikopters die medische evacuaties verzorgen. Daarna is het streven de drie Chinook transporthelikopters uiterlijk 1 mei terug te laten terugkeren. Hun plaats wordt vervolgens ingenomen door Duitse Tiger gevechtshelikopters.
Dat de Kamer al een besluit moet nemen zonder dat de vervanging van de helikopters formeel is geregeld stoort de Kamer. De wijze van besluitvorming is niet optimaal, aldus Raymond Knops van het CDA. Alleen de SP en PVV gaven uiteindelijk geen steun aan de missie.
De Nederlandse helikopters moeten terug omdat de piloten door de inzet in Mali te weinig oefenen. Ook eisen de klimatologische omstandigheden in Mali veel van het materiaal. Nederland draagt tot eind volgend jaar met 290 militairen bij aan de VN-missie Minusma.