Kerk & religie

Kerst in Hoorn: Röntgen gaf ons veel, maar Jezus gaf alles

„Ik weet niet of ik de hele avond kan blijven hoor, dat houd ik misschien niet vol.” Een vrouw in een rolstoel wordt het pand van de christelijke gemeente Het Lichtbaken in Hoorn binnengereden. Hier vond woensdag­avond een kerst­bijeenkomst plaats.

Van onze verslaggever
22 December 2016 11:30Gewijzigd op 16 November 2020 09:24
Kerstbijeenkomst in 
Het Lichtbaken te Hoorn. beeld Martin Mooy
Kerstbijeenkomst in Het Lichtbaken te Hoorn. beeld Martin Mooy

Het is voor het eerst dat de gemeente een laagdrempelige kerstbijeenkomst organiseert voor belangstellenden, vertelt Albert van Bragt. Sinds september 2015 is hij evangelist in Hoorn, als opvolger van Matthé Schreur, die predikant werd in de hervormde gemeente Harskamp. „We willen met deze avond vooral mensen bereiken die nog niet eerder met het Evangelie in aanraking zijn gekomen. Daarom hebben we folders verspreid in een nieuwbouwwijk in Hoorn en ook op regionale nieuwssites, in streekbladen en op onze website is de avond aangekondigd.”

De opkomst –ruim veertig personen– valt Van Bragt beslist niet tegen. Er zijn gemeenteleden, maar hij ziet ook nieuwe gezichten. „Wij wonen hier in de buurt en wilden eens kijken wat hier te doen was”, vertelt een man die met zijn vrouw binnenstapt.

Albert Riezebos is uit Gene­muiden gekomen. Al ruim tien jaar is hij bestuurslid van stichting Predik het Woord, waar Het Lichtbaken van uitgaat. „Ik kom hier graag. Het is vooral het contact met de bezoekers dat mij aanspreekt. Ik ben ouderling in de hervormde gemeente Genemuiden en als zodanig ga ik ook naar Hoorn als hier het avondmaal bediend wordt.”

Voor in de kerkzaal van Het Lichtbaken, een pand dat de gemeente begin 2015 betrok, heeft de muziekgroep zijn plekje ingenomen. Drie van de muzikanten komen ook naar de diensten die hier zondags plaatsvinden. Gitaren, dwarsfluiten en een accordeon begeleiden de zang deze avond. ”Stille nacht, heilige nacht” is het eerste lied dat klinkt nadat Van Bragt de aanwezigen heeft welkom geheten.

Röntgen

Na het lezen van Lukas 2 zet de muziekgroep ”In Bethlehems stal” in. Ook de buren zingen de liederen mee. Dan gaat de evangelist in op de vraag waar Kerst nu echt om draait. „Op 27 maart 1845 werd in het Duitse plaatsje Remscheid een jongen geboren. Zijn ouders, eenvoudige textielhandelaren, gaven hem de naam Wilhelm. Niemand kon vermoeden dat deze kleine jongen ooit nog eens van grote betekenis zou zijn voor heel de wereld. Over wie ik het heb? Wilhelm Röntgen.”

Van Bragt vertelt over de ontdekking die Röntgen als natuurkundige deed en hoe sindsdien de levens van veel mensen gered zijn. „Toch vieren we zijn geboortedag niet. Met Kerst vieren we wel Jezus’ geboorte. Röntgen heeft ons veel gegeven en wij zijn hem daarvoor dank verschuldigd, maar Jezus gaf alles. Zijn kracht, Zijn tijd, Zijn leven. Hij wilde ons leven overdoen en ons vrede geven.”

Hoewel de geboorte van de Heiland onopvallend verliep, zorgde God er Zelf voor dat er mensen in beweging kwamen, vervolgt de evangelist. „Dat deed Hij toen, maar dat doet Hij ook nu nog. Een leger engelen maakt aan herders in de buurt van Bethlehem bekend dat er een Zalig­maker is geboren. Meteen komen de herders in beweging en ze vinden Hem. Zo is het begonnen. En zo ging het Evangelie de hele wereld over, tot op de dag van vandaag.”

Na het zingen van meer bekende kerstliederen en na een vrije vertelling is het tijd voor een hapje en een drankje. Al snel is iedereen met elkaar aan de praat. Jouke is een van de mensen die hier regelmatig binnenstappen, vertelt hij. En ja, hij wil wel wat vertellen, maar alleen zijn voornaam mag in de krant. „De Heidelbergse Catechismus vind ik echt toppie, weet je dat?” begint hij. „Ik heb een mooie Bijbel waar de catechismus in staat. Hoe was het ook alweer, is hij opgedeeld in weken? O nee, in zondagen. Ja, mooi, dat alles uit de Bijbel nog eens uitgelegd wordt.”

Wachten

Hanny van Eck is met haar gezin sinds 2004 lid van de gemeente. Ze is vanavond gastvrouw en zorgt dat iedereen iets te drinken krijgt. De Enkhuizense laat trots de huiskamer in het pand zien waar de gemeente doordeweeks Bijbelstudie houdt. „Voor alles is gezorgd. Wij konden dit gebouw voor een mooie prijs kopen, de vloer hier hebben we gekregen – zo zijn er zo veel grote en kleine knipogen uit de hemel.”

Toen de gemeente in 2014 op zoek ging naar een nieuw pand –tot die tijd kwam ze samen aan huis bij de evangelist– bestudeerde de Bijbelstudiegroep juist de geschiedenis waarin Abraham 
beloofd wordt dat hij over een jaar een zoon zal krijgen. „We zagen dat God je soms op dingen laat wachten”, aldus Van Eck. „En wat ik nu zo’n wonder vind: binnen een jaar hadden we dit gebouw.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer