Opinie

Huwelijk niet langer hoeksteen maar sluitsteen

Je trouwdag is de mooiste dag van je leven. Dat vinden nog steeds veel mensen, zeker jonge vrouwen tussen de twintig en de dertig. Zij hopen eens dat hoogtepunt te beleven. Alleen, in de praktijk komt het er vaak niet van om woorden en verlangens om te zetten in daden.

Hoofdredactioneel commentaar
21 December 2016 16:52Gewijzigd op 16 November 2020 09:24
beeld iStock
beeld iStock

Onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek toont aan dat de groep gehuwden in onze 
samenleving fors slinkt. Ruim veertig jaar geleden waren bijna alle volwassenen van 30 jaar en ouder getrouwd. Tien jaar geleden was nog 38 procent van die groep gehuwd. Inmiddels is dat aandeel geslonken tot 31 procent.

Opmerkelijk is dat het huwelijk als instituut bij jongvolwassenen nog steeds populair is. Van de twintigers die samenwonen, hoopt 70 procent ooit nog eens te trouwen. Vooral vrouwen vinden het geweldig om een huwelijksdag te vieren. Zij dromen van het feest en de bijbehorende entourage.

Toch blijkt er vaak sprake van uitstelgedrag. Andere zaken vragen meer de aandacht: de studie, het huis, het afbetalen van de hypotheek, de carrière. Belangrijk punt is ook: is mijn partner de ware? Pas wanneer al die prioriteiten zijn afgewerkt, komt de huwelijksboot in zicht.

Niet onbelangrijk is ook of er kinderen zijn. Wanneer daarvan sprake is, zijn partners nogal eens geneigd de bestaande relatie te versterken door een huwelijk aan te gaan. Het huwelijk is zo dus feitelijk een sluitsteen van de relatie geworden in plaats dat het de hoeksteen is waarop de verbintenis tussen de echtgenoten rust.

Steeds vaker blijkt dat de mijlpaal van de huwelijksdag niet wordt bereikt. Uit Amerikaans onderzoek dat, ook gisteren, door CBN News naar buiten werd gebracht, blijkt dat het wensenpakket op materieel vlak vaak zo groot is dat men zich geen financiële ruimte veroorlooft voor een huwelijksdag.

Daarnaast is er een behoorlijke groep die niets ziet in een vaste verbintenis van een huwelijk, omdat ze als kind hebben ervaren hoe lastig het is als getrouwden weer willen scheiden. De ellende van een echtscheiding willen ze zichzelf besparen. Dat ze daarmee feitelijk tegen hun partner zeggen dat ze er niet voor honderd procent vertrouwen in hebben dat het leven met hem of haar goed gaat, dat is nogal wat.

De samenstellers van het door CBN News gepubliceerde rapport constateren ook dat de dalende interesse bij jongvolwassenen in een huwelijk gelijke tred houdt met het dalende kerkbezoek. Van deze groep gaat 72 procent nooit of minder dan één keer per maand naar de kerk. Terwijl van de dertigplussers 
51 procent bijna elke week ten minste één keer per week een kerkdienst bezoekt.

Het gaat volgens de Amerikaanse deskundigen te ver om te beweren dat er een directe link is tussen het dalende kerkbezoek en de tanende belangstelling voor een huwelijk. „Maar de overeenkomst zegt wel iets”, meent dr. Josh Craddock van de organisatie Personhood USA. „Wanneer er geen binding meer is aan geloof, God en kerk, neemt het besef dat het huwelijk waardevol is ook af.” Dat geeft te denken.

Meer over
Commentaar

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer