„Meer doden door ontsmettingsmiddelen”
Het gebruik van ontsmettingsmiddelen in de voedingsindustrie leidt tot ernstigere hersenvliesontsteking waardoor patiënten vaker komen te overlijden. Bacteriën zijn ongevoelig geworden voor deze desinfecterende stoffen en minder gevoelig voor antibiotica waarmee hersenvliesontsteking wordt behandeld, meldt het AMC in Amsterdam woensdag op basis van eigen onderzoek.
De onderzoekers kwamen erachter omdat ze merkten dat patiënten de laatste tijd minder goed genezen van een hersenvliesontsteking die wordt veroorzaakt door de listeriabacterie. Die bacterie wordt via voedsel overgedragen.
„Na een lange speurtocht en DNA-analyses blijkt dat deze bacterie in toenemende mate ongevoelig aan het worden is voor een ontsmettingsmiddel dat in de voedingsindustrie veel wordt gebruikt”, aldus het ziekenhuis. Volgens het AMC gaat het om een ontsmettingsmiddel dat wordt gebruikt om de machines te reinigen en in voedsel wordt toegevoegd.
Het ziekenhuis onderzocht gegevens van 98 patiënten met hersenvliesontsteking door de listeria-bacterie. Onderzoeker Diederik van de Beek schat dat voorheen 30 procent van de patiënten niet goed herstelt van de ziekte of overlijdt. „Dat is nu gestegen tot iets meer dan 70 procent. Gelukkig komt deze ziekte niet heel veel voor, maar zorgwekkend is deze ontwikkeling wel”, aldus de hoogleraar.
Het onderzoek verscheen deze week in het wetenschappelijke tijdschrift Clinical Microbiology and Infection.
De Gezondheidsraad waarschuwde eerder woensdag om desinfecterende middelen niet te pas en te onpas te gebruiken. De middelen doden bacteriën die juist nuttig zijn voor de mens en overmatig gebruik kan er ook toe leiden dat ziekteverwekkers er resistent voor worden.