Politiek

Kritiek uit CU-achterban op nee tegen Oekraïneverdrag; Segers reageert

Het besluit van de ChristenUnie om niet in te stemmen met de inwerkingtreding van het Oekraïneverdrag is een „buitengewoon lastige afweging geweest.”

Redactie politiek
21 December 2016 11:55Gewijzigd op 16 November 2020 09:24
Een onderonsje van (v.l.n.r.) de Kamerleden Segers (CU), Ten Broeke (VVD), Verhoeven (D66), Zijlstra (VVD) en Van der Staaij (SGP) dinsdagavond tijdens het debat over de EU-top van vorige week. beeld ANP, Bart Maat
Een onderonsje van (v.l.n.r.) de Kamerleden Segers (CU), Ten Broeke (VVD), Verhoeven (D66), Zijlstra (VVD) en Van der Staaij (SGP) dinsdagavond tijdens het debat over de EU-top van vorige week. beeld ANP, Bart Maat

„Bij ons heeft het niet zwart-wit gelegen”, verklaarde CU-leider Segers dinsdagavond in het Kamerdebat over de EU-top van vorige week. „Het was oprecht een worsteling met alle voors en tegens.”

Doorslaggevend is geweest de wens om het vertrouwen van mensen die al sceptisch en cynisch zijn over de politiek en over Europese samenwerking, niet verder te beschadigen, lichtte Segers vanmorgen desgevraagd toe. „Ik heb veel mensen gesproken die ervaren dat de politiek er niet voor hen is, dat politici niet naar hen luisteren. Als we de referendumuitslag terzijdeschuiven, zou dat voor hen de zoveelste bevestiging daarvan zijn. Als wij de relatie tot de kiezer eindeloos oprekken, zal het elastiek knappen en zijn we veel verder van huis.”

In de CU-achterban wordt er verdeeld op gereageerd. Theoloog Stefan Paas twitterde bijvoorbeeld dat de partij beter had kunnen „volharden in principieel-staatsrechtelijk verzet tegen referenda.”

Oud-CU-senator Van Middelkoop liet woensdagmorgen in het ND optekenen de CU-fractie niet te kunnen volgen.

Hij sprak van een „ernstige breuk met de staatkundige visie die de CU sinds jaar en dag uitdraagt.”

Hij noemde Segers’ argument dat het wantrouwen tussen burgers en politiek niet groter gemaakt moet worden, „precies het verkeerde.” Misschien hebben de kiezers juist wel meer respect voor een partij die ruggengraat toont en moeilijke keuzes wil uitleggen, opperde hij.

De „boze kiezer” is echt niet geholpen met het „raadselachtige standpunt” van de CU-fractie, voegde oud-GPV-voorzitter Blokland daaraan toe. „Hun vertrouwen terugwinnen is een zaak van heel lange adem en veel uitleggen in zaaltjes.”

„Onze achter­ban is verdeeld over dit punt”, weet Segers. Hij begrijpt de kritiek op zijn afweging heel goed. „Ik snap alle tegenwerpingen. Voor een groot deel kan ik ze zelf ook meemaken. Wij hebben echt alle aspecten en belangen laten meewegen en ik wil dat uitleggen. We reageren daarom op alle vragen die binnenkomen. Juist omdat ik niet iedereen met ons besluit even goed kan bedienen, probeer ik duidelijk te maken wat de doorslag heeft gegeven.”

In het Kamerdebat bleek overigens dat Rutte ondanks het afhaken van CU en SGP kan rekenen op een meerderheid in de Tweede Kamer voor de wet die de inwerkingtreding van het Oekraïneverdrag regelt. VVD, PvdA, GroenLinks en D66 zullen daarmee instemmen.

Ook de Eerste Kamer zal dat doen, aldus de NOS. Haagse bronnen hebben bevestigd dat de CDA-fractie in de Senaat Rutte aan een meerderheid zal helpen, zij het onder voorwaarden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer