NZa mag zorgkosten geheimhouden
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft terecht geweigerd om informatie over medische behandelingen en prijzen in de zorg openbaar te maken. Dat heeft de Raad van State, de hoogste bestuursrechter in Nederland, woensdag bepaald.
Het gaat om gedeclareerde zorgproducten per zorgaanbieder uit een database, in beheer van de NZa. Open State Foundation (OSF), een organisatie die digitale transparantie nastreeft, is al jaren in conflict met de NZa over de kwestie. De stichting stelt dat consumenten „een geïnformeerde en vrije keuze” moeten kunnen maken tussen zorgaanbieders of zorgverzekeraars. Volgens de stichting hebben veel mensen geen idee wat een medische behandeling in een ziekenhuis kost, terwijl het gros van de zorg wordt vergoed door de belastingbetaler.
Maar volgens de bestuursrechter gaat het om vertrouwelijke gegevens die volgens de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) niet bekendgemaakt mogen worden. Tegen de uitspraak is geen hoger beroep mogelijk.
OSF stelt in een reactie dat de uitspraak glashelder maakt dat de wet inmiddels door de realiteit is ingehaald. Dat komt doordat een aantal zorgverzekeraars, consumenten en zorginstellingen zelf prijzen openbaar hebben gemaakt. „Maar voor echte fraudebestrijding, inzicht in kosten en doelmatigheid van de zorg moet de politiek in actie komen. De afgelopen jaren hebben we gezien dat de Nederlandse Zorgautoriteit geen millimeter beweegt naar transparantie. Daar moet ze dus bij geholpen worden”, zegt Arjan El Fassed, directeur van Open State.
De Consumentenbond lanceerde in september, samen met OSF, een website waar patiënten worden aangespoord anoniem hun ziekenhuisrekening te overleggen. Aan de hand daarvan willen de belangenorganisaties zicht krijgen op de prijsverschillen voor de diverse behandelingen. Eerder deze week werd bekend dat er via de site al meer dan 200.000 prijzen openbaar zijn gemaakt.
De NZa laat weten blij te zijn met de uitspraak. „We zijn absoluut voor transparantie, maar ook voor zorgvuldigheid. De gegevens waarover de rechtszaak diende, zijn van aanbieders en verzekeraars en geen eigendom van de NZa”, aldus de toezichthouder. De instantie zegt komend jaar „serieuze stappen” te gaan zetten om met andere partijen voor meer transparantie van prijzen te zorgen.