Godsdienstonderwijs openbare school beter geborgd
De Tweede Kamer vindt dat de financiering van het godsdienstig en humanistisch vormend onderwijs beter geborgd moet zijn. De openbare school krijgt de plicht om de mogelijkheid voor deze vormen van onderwijs op te nemen in de schoolgids.
De Tweede Kamer aanvaardde dinsdagmiddag een initiatiefwet van PvdA, CDA en Christenunie om de financiering van het godsdienstig en humanistisch vormend onderwijs niet langer via een subsidie te regelen, maar wettelijk vast te leggen. Dan kunnen bewindslieden van Onderwijs hierop minder gemakkelijk bezuinigen.
Uiteindelijk gaf de SP de doorslag. Aanvankelijk had deze fractie twijfels en bepleitte dat elk kind in het openbaar onderwijs kennis zou maken met de alle bekende levensbeschouwelijke richtingen. Behalve PvdA, CDA, ChristenUnie en SP stemden ook D66, GroenLinks, SGP en enkele kleine fracties voor.
VVD en PVV stemden tegen en vinden dat het algemeen vormend onderwijs over godsdiensten dat nu plaatsheeft op de openbare school, voldoende is. De VVD wil nog wel het godsdienstig en humanistisch vormend onderwijs plaats laten vinden buiten de reguliere schooltijden met een maximum van 40 uur. Maar dat idee steunt de Kamer niet.
De Kamer aanvaardde dinsdagmiddag een amendement van SGP-Kamerlid Bisschop dat openbare scholen verplicht om in de schoolgids op te nemen dat op de school de mogelijkheid bestaat tot het volgen van godsdienstonderwijs of humanistisch vormend onderwijs. Ouders en kinderen kunnen op vrijwillige basis kiezen voor deze lessen. Ruim 70.000 leerlingen in het basis- en voortgezet onderwijs maken daar gebruik van. Jaarlijks stelt de rijksoverheid hiervoor ruim 10 miljoen euro beschikbaar.