Nostalgische herinneringen aan Rijssen in de jaren vijftig
Rijssenaar Wim Vlogtman (1939) groeide op in het oude centrum van Rijssen. In de bundel ”Op het Schild” haalt hij herinneringen op aan de jaren vijftig.
Het Schild vormt het hart van Rijssen, met de hervormde Schildkerk als monumentaal middelpunt. De vele foto’s in het boek maken duidelijk dat hier in de loop van de tijd het nodige is veranderd. De ruiming van het oude stadhuis in 1972 is maar een voorbeeld; oudere Rijssenaren denken er met spijt aan terug. Het huis De Hooge Stoepe, dat lange tijd op de monumentenlijst stond, viel in 1984 onder de slopershamer. En zo heeft de vooruitgang meer slachtoffers gemaakt.
Op een onderhoudende manier dist Vlogtman de verhalen uit zijn jeugd op. Zo liet springmeester Geert Roeterdink op oudejaarsavond altijd een aantal projectielen in de Grotestraat ontploffen; de politie kneep een oogje dicht. Tegelijk pakt Vlogtman een stuk oudere geschiedenis mee, bijvoorbeeld als hij verhaalt van het instorten van de toren van de Schildkerk in 1826.
Het boek ademt nostalgie. Vlogtman beschrijft een wereld die in een halve eeuw bijna onherkenbaar is veranderd. Vroeger zal het vast niet altijd beter zijn geweest, maar de sfeer van gemoedelijkheid die Vlogtman oproept, zullen veel ouderen node missen. De schrijver heeft wat dit betreft een subtiel kritiekpunt. „Weitering [een hotel, RL] was ook op zondag open. Dat heeft nooit enige aanstoot gegeven. Het was in die jaren leven en laten leven. Het terras aan de kerkzijde was op zondag niet open. Als er op bijzondere dagen te weinig zitplaatsen waren in de kerk, werden er stoelen geleend bij Weitering.”
Boekgegevens
Op het Schild, Wim Vlogtman; uitg. Rijssens Museum i.s.m. Dannenberg Twenthe Tekst, Rijssen, 2016; ISBN 978 90 824669 2 8; 75 blz.; € 11,90.