Economie

Zorgen over functioneren douane

De perikelen bij de Belastingdienst trekken een zware wissel op de douane. Het aantal medewerkers bij dat onderdeel van de Belastingdienst is de afgelopen tien jaar met ruim een vijfde afgenomen tot 4200, terwijl de douane met minder middelen een groot aantal nieuwe toezichtstaken moet uitoefenen.

ANP
19 December 2016 10:53Gewijzigd op 16 November 2020 09:23

Dat schrijven verschillende ondernemersorganisaties, zoals TLN, EVO Fenedex, VNO-NCW, MKB Nederland, Schiphol en het Havenbedrijf Rotterdam in een brandbrief aan staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën). Ze uiten daarin hun zorgen over de recente ontwikkelingen.

De vertrekregeling en de ondercuratelestelling van de Belastingdienst hebben volgens de briefschrijvers een „merkbaar effect” op de dienstverlening van de douane. Dat dreigt de concurrentiepositie van Nederland te schaden, waarschuwen de organisaties.

Ze betreuren het dat in de huidige „stevige maatschappelijke en politieke discussie” over de rol van de douane de nadruk voornamelijk ligt op de smokkel van drugs via de Rotterdamse haven en de vraag of de douane voldoende ambtenaren heeft. „De nuance is weg. Er wordt alleen gekeken naar wat er fout gaat en er wordt ten onrechte een beeld gecreëerd dat er niet of onvoldoende wordt gecontroleerd”, aldus de briefschrijvers.

Ze benadrukken daarom de maatregelen die wel zijn genomen, zoals de investeringen die gedaan zijn in scanmateriaal, nucleaire detectie en slim en gericht toezicht. Die krijgen volgens de organisaties te weinig aandacht. Wel denkt het bedrijfsleven dat de grenzen zijn bereikt.

Wiebes vindt de meeste zorgen van de briefschrijvers ongegrond. Hij wijst erop dat het personeel dat gebruik maakt van de vertrekregeling een op een wordt vervangen. Dat de douane moet investeren in een vernieuwende uitrusting en werkwijze begrijpt de dienst zelf ook, stelt de staatssecretaris. De douane zou daaraan al hard werken. Ook het bezorgde bedrijfsleven erkent met zoveel woorden dat de Nederlandse douane in de wereld een „topstatus” heeft, benadrukt hij.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer