Veenendaalse Alledagkerk wordt een blijvertje
De Veenendaalse Alledagkerk krijgt een vervolg. Volgend jaar is er elke eerste en derde zaterdag van de maand een moment van bezinning in de Oude Kerk.
Zaterdag. Mensen lopen langs de kramen op de markt. Een brasserie kondigt aan op de volgende koopzondag geopend te zijn voor een lunch. Een man en een vrouw komen vanaf de Oude Kerk aanlopen met sandwichborden. Daarop staat: ”Veense Alledagkerk. Welkom”. Terwijl de klokken van de kerk luiden, worden ze ingehaald door de Kerstman.
In de kerk klinkt het Stille Nacht en staat de koffie klaar. Prof. dr. J. Hoek, een van de initiatiefnemers van de Veense Alledagkerk, gaat net naar binnen. „Het gaat goed met het initiatief maar het moet nog wel een beetje groeien”, zegt hij. „Ik hoop dat het uitgroeit tot een ontmoeting van christenen op deze plek. De grondslag ervan is de Apostolische Geloofsbelijdenis.”
Tom van Rekum staat bij de koffietafel. Het lid van de initiatiefgroep deelt mee dat de bijeenkomsten, die op de eerste en derde zaterdag van elke maand gehouden worden, gemiddeld veertig tot vijftig bezoekers trekken. De proef, die tot het eind van het jaar duurde, is geslaagd. De Alledagkerk wordt volgend jaar voortgezet.
De bijeenkomsten in de Oude Kerk worden geleid door voorgangers van allerlei kerken. Van Rekum: „Het doel is dat christenen in Veenendaal samen optrekken en een rustpunt vinden op de Markt. We hopen ook dat niet-christenen de weg vinden. Onlangs was er een gezin met kinderen dat lang niet in de kerk was geweest, dat zomaar binnen kwam lopen.”
Vandaag spreekt Marco Kälin, verbonden aan evangelische gemeente De Regenboog. Hij wijst naar de op de muur geprojecteerde tekst van ”Stille Nacht”. Terwijl de melodie op de piano gespeeld wordt, kunnen de veertig bezoekers de tekst van dit kerstlied tot zich nemen.
Daarna houdt hij een toespraak van ongeveer een kwartier. Hij heeft het over stilte. „Bezinning vraagt om rust. Het opzoeken van de stilte vraagt om het verdragen ervan. Het is vreemd als we onrustig worden van de stilte. Kunnen we de stilte verdragen als het Licht van Jezus in ons hart spreekt?”
Kälin verwijst vervolgens naar Stille nacht. „In de stille nacht doorbrak God zijn zwijgen en kwam hij naar ons toe met een boodschap van vrede.”
Aan het einde kunnen de bezoekers stil voor zichzelf bidden, terwijl het orgel speelt: ”O kom, o kom, Immanuël”. Na een hardop uitgesproken gebed wenst Kälin de bezoekers een prettige dag. Wie wil kan een kopje koffie drinken en wat blijven praten.
De evangelische voorganger is blij met het initiatief voor de Alledagkerk. „We zijn als christenen in Veenendaal geen concurrenten van elkaar, maar dienen in hetzelfde Koninkrijk. Ik hoop dat de onderlinge verbondenheid groeit en dat de Oude Kerk een rol mag spelen als plaats van ontmoeting.”