Dorpelingen in India vermoorden christelijke oma
In India is een 55-jarige christin vermoord. Dat gebeurde al op 16 oktober, maar de Indiase christelijke mensenrechtenorganisatie en de Amerikaanse nieuwsdienst World Watch Monitor kwamen gisteren met het bericht hierover naar buiten.
De 55-jarige Samari Kasabi werd op een zondagavond door buren uit haar huis in het dorp Dokowaya in de deelstaat Chhattisgarh getrokken, uitgekleed en mishandeld tot ze stierf. De daders verbrandden vervolgens haar lijk, op een paar honderd meter van haar huis.
Haar zoon, die met zijn gezin naast zijn moeder woont, was op dat moment afwezig. Hij was met zijn gezin naar een kerk, 12 kilometer verderop, en overnachtte daar. Andere familieleden waren getuigen van het drama, maar waren niet in staat de daders te stoppen.
Toen haar zoon Sukura (35) de volgende dag thuiskwam zag hij overal bloedvlekken. Het enige dat hij vond was een zak met de kleren die zijn moeder de dag ervoor had gedragen. Nadat hij buren had gevraagd wat er was gebeurd, kreeg hij het vreselijke nieuws te horen.
Sukura deed vervolgens aangifte bij de politie. Die arresteerde de dorpsoudste, die informatie over de daders aan de agenten doorgaf. Vier dorpsbewoners zijn opgepakt, maar tot nu heeft er geen een proces-verbaal gekregen.
De vermeende daders zouden zes maanden daarvoor bij een lokale communistische rebellengroepering hebben aangegeven dat de vrouw „de vrede in het dorp verstoorde en moet worden gedood.”
De zogeheten naxalieten hebben in het verleden veel christenen vermoord. De groepering ontvoerden Sukura en zijn familie vervolgens en lieten hen pas na drie dagen gaan. „De rebellen vertelden de dorpelingen dat we onschuldig zijn. Dat we bidden voor het welzijn van de gemeenschap en de vrede niet verstoren”, vertelt Sukura.
Vijandiggezinde dorpelingen hoopten dat de rebellen de christelijke familie zou vermoorden. In augustus ontvoerden en doodden honderd rebellen een predikant in Telangana, een deelstaat ten oosten van Chhattisgarh. De groepering zat ook achter achttien aanvallen op christenen in de zomer van 2015. Toen het duidelijk werd dat de lokale naxalieten de familie losliet, grepen de lokale dorpelingen de kans om Samari zelf te doden toen haar familie haar alleen achter had gelaten.
In Dokawaya is geen telefoon en de dichtsbijzijnde hoofdweg ligt 45 kilometer verderop. Andere christenen bezoeken zelden Dokowaya, vanwege de geïsoleerde ligging. Vandaar dat de moord nu pas bekend is geworden. Toen christelijke welzijnswerkers Sukura bezochten na zijn moeders dood, vertelde hij hen dat „sinds de dag dat ik tot geloof ben gekomen, geen enkele christelijke leider mij heeft opgezocht. Dit is de eerste keer dat iemand komt en bidt voor ons.”
In de deelstaten Chhattisgarh en Odisha gelden, net als in 4 andere van de 29 deelstaten in India, anti-bekeringswetten. Verandering van religie is slechts mogelijk met goedkeuring van de overheid. Zending wordt bestraft. Met name in deze deelstaten krijgen christenen steeds vaker te maken met aanvallen en geweld. Van de 1,2 miljard inwoners van India is 80,5 procent hindoe, 13,4 moslim, 2,3 procent moslim en 1,9 procent Sikh.
In november werd een 23-jarige evangelist uit Bhitarkota in de deelstaat Odisha vermoord door zeven dorpelingen. De man was getrouwd en vader van drie kinderen.