Sharon bereid tot aanpassing Gaza-plan
De Israëlische premier Ariël Sharon is bereid zijn omstreden plannen voor de terugtrekking uit de Gazastrook aan te passen. Volgens Israëlische media werkt de eerste minister aan een „alternatief plan” dat met „creatieve oplossingen” de uiteindelijk steun zal krijgen van Likud en van de regering. Mogelijk komt er ook een nationale volksraadpleging.
Het nieuwe plan zal ter goedkeuring aan de regering en het parlement worden voorgelegd. Sharon zei niet wat er precies verandert aan de inhoud. Hij zei de uitslag van het referendum te respecteren, maar het plan voor een terugtrekking nog niet te willen laten vallen.
Sharon leed zondagavond een gevoelige nederlaag omdat de leden van Likud zijn Gaza-plannen in ruime meerderheid (60 procent) van de hand wezen. Kern van de plannen is de ontruiming van alle Joodse nederzettingen in de Gazastrook (7500 kolonisten) en terugtrekking van de meeste militairen. De premier wil daarentegen grote delen uit de bezette Westelijke Jordaanoever definitief bij Israël voegen en de militaire controle over de grenzen van de Gazastrook behouden.
De premier ziet in de afwijzing van zijn partijgenoten geen reden om op te stappen of, zoals de politieke oppositie wil, nieuwe verkiezingen uit te schrijven. Duidelijk is wel dat de positie van Sharon uiterst benard is. Hij kampt met tegenwerking van partijgenoten binnen zijn eigen regering en zijn geloofwaardigheid als gesprekspartner voor de Verenigde Staten staat onder druk.
Volgens de krant Ha’aretz gaat Sharon medio deze maand weer naar Washington voor beraad over de ontstane situatie. Sharon wil in de zomermaanden uiteindelijk politieke zaken doen binnen zijn regering en binnen de Knesset, de Israëlische volksvertegenwoordiging. Oppositiepartijen in het parlement dienden maandag een motie van wantrouwen in tegen Sharon, maar die haalde geen meerderheid.
Anonieme bronnen rond Sharon zeiden maandag dat de premier overweegt minister Netanyahu van Financiën te ontslaan. Sharon zou woedend zijn op zijn oude rivaal binnen Likud, omdat die het plan niet genoeg zou hebben gesteund. In het openbaar steunde Netanyahu de plannen voor terugtrekking uit Gaza wel, maar hij zou zijn aanhangers binnen Likud niet hebben opgeroepen ervoor te stemmen. Het kantoor van Sharon ontkende een komend ontslag van Netanyahu.
Volgens vice-premier Ehud Olmert zal Sharon de uitslag van het Likud-referendum respecteren, maar het initiatief om de nederzettingen in de Gazastrook te ontmantelen „is hoe dan ook niet meer te stoppen.” Want hoewel Likud in meerderheid tegen is, de plannen hebben volgens waarnemers wél de steun van de meerderheid van het parlement en van de Israëlische bevolking. Niet uitgesloten is dan ook dat Sharon een aangepast voorstel zal voorleggen aan de voltallige bevolking van de Joodse staat.
De Palestijnse Autoriteit heeft het referendum verworpen, omdat één partij „niet het recht heeft eenzijdig over het lot van de Palestijnen te beslissen”, aldus een verklaring. Nabil Abu Rudeina, de belangrijkste adviseur van de Palestijnse leider Yasser Arafat, riep Sharon na het nee tegen diens plan op zich te houden aan de routekaart, het internationale vredesplan voor het Midden-Oosten.
Bij een Israëlische inval in de zuidelijke Gazastrook zijn afgelopen nacht twee Palestijnen omgekomen. De slachtoffers vielen toen een gevechtshelikopter een raket afvuurde op een groep gewapende mannen. Een schutter en een 15-jarige omstander kwamen om.
De helikopter bood luchtsteun aan Israëlische militairen die kort na middernacht de stad Khan Yunis binnenvielen. De raket raakte een groep van circa tien Palestijnse schutters. Daarnaast raakten meerdere burgers gewond door rondvliegende granaatscherven.
De militaire actie was gericht op militante Palestijnen, aldus een legerwoordvoerster. Bulldozers vernielden volgens omwonenden ten minste twee huizen. Khan Yunis ligt vlak bij de nederzetting Gush Katif, waar schutters zondag een zwangere Israëlische vrouw en haar vier dochters doodschoten.