Moeders blijven meer uren betaald werken
De komst van kinderen is voor vrouwen steeds minder vaak een reden om te stoppen met werken of minder uren te gaan werken.
Vrouwelijke dertigers werken gemiddeld een halve dag per week meer dan eerdere generaties vrouwen in deze leeftijd. Dat blijkt uit de Emancipatiemonitor 2016 die dinsdag is gepubliceerd. De monitor is opgesteld door het Sociaal Cultureel Planbureau en het Centraal Bureau voor de Statistiek.
In 2015 werken vrouwen gemiddeld 26,6 uur per week; dat is ruim een uur meer dan in 2005. Mannen werken met 37,7 uur in 2015 juist een uur minder dan tien jaar geleden.
Uit het onderzoek blijkt dat de helft van de jonge mannen die voor het eerst vader zijn geworden, een hele of een halve papadag per week neemt om voor hun kind(eren) te zorgen. De mannen nemen daarvoor ouderschapsverlof op of gaan flexibeler werken. Van de jonge moeders heeft vrijwel iedereen ten minste een mamadag per week. Moeders maken tweemaal zoveel gebruik van ouderschapsverlof dan vaders. Volgens de onderzoekers wordt dat verschil niet kleiner.
Het aandeel vrouwen dat afziet van betaald werk vanwege huishouden of zorg neemt langzamerhand af. In 2015 heeft 4 procent van de vrouwen om deze reden geen betaald werk. Acht procent van de vrouwen doet geen betaald werk omdat hun gezondheid dat niet toelaat. Het aandeel vrouwen dat vanwege gezondheidsredenen niet werkt, neemt toe en is ruim anderhalf keer zo hoog als onder mannen. In de praktijk bieden vrouwen de mantelzorg voor zieke (schoon)ouders of familieleden.