Het Woord in braille voor Spaanstalige blinden
Hij wijst er vol trots naar, maar hij ziet ze niet: de 31 dikke delen van de braillebijbel in het Spaans, goed voor ruim 32 kilo papier. Een Spaanstalige blinde moet er wel wat ruimte voor uittrekken. Een gesprek met Antonio Padilla, directeur van de protestantse stichting Nueva Luz (Nieuw Licht) in de Spaanse hoofdstad Madrid.
Antonio Padilla werd in 1926 in Malaga geboren in een evangelisch gezin. Zijn vader was zendeling, hijzelf werd het ook. Dertien jaar lang preekte hij het Woord in Noord-Afrika: in landen als Marokko, Libië en Tunesië. In 1976 kreeg Padilla een ernstig ongeluk. Hij was op bezoek bij goede vrienden en kwam in hun huis ten val toen hij in de haast een telefoon wilde pakken. Hij werd op slag blind. Zeven operaties -in Madrid, Barcelona, Parijs en Londen- mochten niet baten.
Padilla ging niet bij de pakken neerzitten, maar wijdde zich op een andere manier aan de verbreiding van het Evangelie. Hij richtte Nueva Luz op. De organisatie brengt het Woord van God aan blinden en zeer slechtzienden in de Spaanstalige wereld.
Psalm 43:3 is het motto van Nueva Luz: „Zend Uw licht en Uw waarheid, dat die mij leiden.” De tekst hangt aan de wand van het kantoor en prijkt op visitekaartjes van Nueva Luz. De stichting houdt kantoor aan de Calle Fuencarral in Madrid, niet ver van het metrostation Quevedo, op de tweede verdieping van een ouder pand. In een paar vertrekken bevindt zich hier het levenswerk van Antonio Padilla.
„Nueva Luz zorgt voor de verspreiding in brailleschrift van Bijbels, commentaren en concordanties. De enige Spaanse concordantie in braille staat hier”, aldus Padilla. Nueva Luz verstrekt in de eerste plaats goede christelijke lectuur aan blinden. Dat gebeurt via braille en via cassettebandjes die, wat Spanje betreft, na gebruik worden teruggestuurd in een speciale retourenvelop.
Maar omdat blinden in de Spaanstalige derde wereld, met name in Latijns-Amerika, arm zijn, biedt Nueva Luz ook wel sociale hulp, zoals brillen en medicamenten, vertelt Padilla, die zelf een donkere bril draagt. „We verspreiden lectuur vooral in Latijns-, Midden- en Zuid-Amerika. Cuba is een van onze belangrijkste afnemers, want daar is veel vraag. Ook in de voormalige Spaanse kolonie in Afrika Equatoriaal Guinee is Nueva Luz actief.” Als het nodig is, wijst Padilla, helpen we mensen het brailleschrift onder de knie te krijgen. Verder onderhoudt Nueva Luz contacten met personen die het werk van de stichting onder de aandacht brengen en regelt ze bijbelstudies en contactbijeenkomsten voor blinden.
Een Bijbel in braille kost circa 600 euro en weeg 32 kilo. Dat heeft nogal wat plaats nodig, aldus Padilla. Zijn medewerkster Paloma toont het werk van Nueva Luz. Activiteiten van de stichting zijn de verspreiding van alle bijbelboeken op cassette, het verzorgen van bijbelcursussen in braille inclusief correcties, het inspreken op cassettes van belangrijke bladen, preken, meditaties, bijbelstudies, interviews enzovoorts. Verder is er een verzameling boeken op cassette verkrijgbaar. Paloma demonstreert hoe het gaat: inspreken via een opnameapparaat, door vrijwilligers. Alles is keurig gerangschikt ten kantore van Nueva Luz.
Een blinde in Spanje, wat is dat voor iemand? „Een persoon met een modaal inkomen, die in principe geen materiële hulp nodig heeft. We helpen dus alleen via lectuurvoorziening. In Spanje kan een blinde een beroep doen op de Spaanse nationale blindenorganisatie ONCE, de Organisacion Nacional de Ciegos en Espana, wat betreft liften, telefoons, fysiotherapie en wat dies meer zij”, informeert Padilla.
Staan de mensen in Latijns-Amerika heel open voor het Woord van God, in Spanje ligt dat totaal anders. Volgens Padilla is daar veel bijgeloof of men moet niets van God weten. Zelf is Padilla voorganger van de Iglesia Evangelica de Hermanos, een soort vergadering van gelovigen. „Je kunt onze kerk vergelijken met baptisten. We geloven en nemen de Bijbel als het Woord van God, aanvaarden het gezag van de Heilige Schrift, de zaligmaking door het bloed van Jezus Christus, de Drie-eenheid, het eeuwig leven en de wederopstanding van de doden.”
Padilla reist nog veel en laat het Woord graag horen in Cuba. „Daar kan ik onbelemmerd preken.” Hij ziet wel in dat de jeugd in de protestantse kerken in landen als Nederland anders is: heel overtuigd, maar niet bekeerd, stelt hij vast. Ze kennen nauwelijks een authentiek christelijk leven, voegt hij eraan toe.
Uit ervaring weet hij dat de protestantse kerken in Spanje ten tijde van repressie groeiden en sterk waren. „Nu we de vrijheid en welvaart hebben gekregen, is het armetierig met ons gesteld. We kunnen de luxe van vrijheid niet aan. Ik lijd zwaar onder de toestand van de protestantse kerken in Spanje. De mensen zijn niet meer betrokken en de kerken leiden een zeer middelmatig bestaan. Dat is alles bij elkaar hoogst treurig.”
Nueva Luz ontvangt alleen donaties van Spaanse kerken, twee Duitse kerken en af en toe van de Spaanse Evangelische Zending (SEZ). Aan ambitie ontbreekt het Padilla niet. „We willen meer fondsen verwerven, omdat we onze actieradius in Latijns-Amerika willen vergroten.”