Binnenland

Wet moet sociale media op de fiets verbieden

Het gebruik van sociale media op de fiets gaat in de ban. Verkeersminister Schultz van Haegen werkt aan een wet om het vasthouden van het mobieltje tijdens de rit uit te bannen, maakt ze maandag bekend, meldt het AD.

 

Webredactie
12 December 2016 02:05Gewijzigd op 16 November 2020 09:20
beeld ANP
beeld ANP

Pas volgend jaar wordt helder wanneer het verbod kan ingaan en hoe hoog de boete zal zijn. De komende tijd volgen nog onderzoeken naar de gevolgen van social media-gebruik op de fiets. Deze gegevens wil de bewindsvrouw aanwenden om een wettelijke ban mee te onderbouwen.

De afgelopen jaren is geprobeerd vooral het gedrag van de jeugd te beïnvloeden, bijvoorbeeld via lessen op scholen en prijzen die jongeren konden winnen als ze tijdelijk niet hun mobiel gebruikten tijdens het fietsen. Het bleek allemaal onvoldoende effect te hebben op de doelgroep.

De afgelopen twintig jaar vielen er minder doden in het verkeer. Maar het aantal fietsers dat jaarlijks verongelukt, neemt niet af en blijft schommelen rond de 180. In 2015 kwamen 185 fietsers om het leven in het verkeer, 115 mannen en 70 vrouwen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag.

Mensen van 75 jaar of ouder verongelukken het vaakst bij een ritje met de fiets. Het CBS heeft becijferd dat 954 fietsers om het leven kwamen tussen 2011 en 2015 en 40 procent van die slachtoffers was 75 jaar of ouder. In Noord-Brabant kwamen de afgelopen vijf jaar de meeste fietsers (167) om het leven.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer