Binnenland

Coalitie Woerden wankelt door voorstel koopzondag

De coalitie in Woerden wankelt. Vier van de vijf coalitiepartijen zeiden woensdag een initiatiefvoorstel te willen maken voor een volledige winkel­openstelling op zondag. Dit tot groot verdriet van coalitiepartner ChristenUnie/SGP.

9 December 2016 09:53Gewijzigd op 16 November 2020 09:18
De coalitie in Woerden wankelt vanwege een mogelijke verruiming van de opstelling van de winkels op zondag. beeld RD, Anton Dommerholt
De coalitie in Woerden wankelt vanwege een mogelijke verruiming van de opstelling van de winkels op zondag. beeld RD, Anton Dommerholt

Het initiatiefvoorstel van de coalitie kwam tijdens de vergadering van de commissie welzijn. De gemeenteraad stemt hierover op 21 december. De verwachting is dat een meerderheid van de raad voor de voorgestelde verruiming stemt. De coalitie kan een initiatiefvoorstel niet naast zich neerleggen. Fractievoorzitter Brouwer van de ChristenUnie/SGP is ontstemd over de gang van zaken. „Het is pijnlijk om te merken dat een coalitieakkoord boterzacht blijkt.”

Hoe ziet de huidige praktijk eruit?

„In de coalitieafspraken uit 2014 staat dat de huidige status quo gehandhaafd blijft. Dit houdt in dat er op zondag drie supermarkten open mogen zijn. Daarnaast kunnen winkels op acht zon- en feestdagen desgewenst hun deuren openen. Wij waren voor vermindering van dit aantal. De andere coalitiepartners –D66, Progressief Woerden, VVD en STERKWoerden– pleitten voor een verruiming. De afspraak is dus een compromis.”

Wat vormt de aanleiding om aan die afspraak te tornen?

„Sinds de start van de coalitie grijpen twee oppositiepartijen –Inwonersbelangen en Lijst van der Does– elke gelegenheid aan om duidelijk te maken dat de passage over de zondag herzien moet worden.

Een meerderheid van de raad bepleitte eerder dit jaar een onderzoek onder bewoners en winkeliers. Daaruit blijkt dat 60 procent van de ondernemers zelf wil bepalen op welke zondagen ze open mogen. Van de ruim 1882 inwoners die reageerden, blijkt meer dan twee derde voorstander van ruime(re) openingstijden.”

Dat zijn duidelijke cijfers.

„Je kunt een onderzoek op verschillende manieren interpreteren. Twee derde van de Woerdenaren is voor, maar een derde dus tegen. Wat doe je met de laatste groep? Daarnaast is er een harde coalitieafspraak. Die schuif je toch niet zomaar opzij?”

Wat doet CU/SGP als een raads­meerderheid voor stemt?

„Als de andere coalitiepartners ons in de steek laten, ontstaat er een politiek probleem.”

U bedoelt dat u uit de coalitie stapt?

„Daar praten wij pas na 21 december over. Wij hopen dat de andere coalitiepartijen hun gezonde verstand gebruiken en zich aan het akkoord houden.”

Als u vertrekt, heeft de coalitie een minderheid.

„Inderdaad, maar het is dan niet aan ons om te besluiten hoe het verder moet. Zo’n situatie zal ook onze wethouder De Weger raken.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer