Binnenland

Protestmars: Stil getuigen voor het ongeboren leven

Prolifeorganisatie Schreeuw om Leven maakt zich klaar voor de jaarlijkse stille protesttocht in Den Haag, komende zaterdag. „Deze mars is wereldwijd uniek.”

8 December 2016 16:22Gewijzigd op 16 November 2020 09:18
beeld RD
beeld RD

Jarenlang waren Bert en Willy Dorenbos het gezicht van de prolifeorganisatie Schreeuw om Leven. Inmiddels heeft het pioniersechtpaar het stokje overgedragen aan een nieuwe, tweekoppige directie die gevormd wordt door Alex van Vuuren en Kees van Helden. Van Vuuren richt zich op de post algemene zaken, Van Helden is degene die als woordvoerder naar buiten treedt.

Deze week heeft Van Helden al zijn aandacht nodig voor het organiseren van de 24e Mars voor het Leven, die sinds 2010 wordt gehouden in Den Haag. „Eigenlijk zeg ik het zo niet goed”, verbetert hij zichzelf, „want zoiets organiseer je natuurlijk niet in je eentje. Gelukkig hebben we enkele maanden geleden een extra officemanager kunnen aantrekken, dankzij stijgende donateursbijdragen. Dat scheelt een hoop werk.”

Marsen voor het leven zijn er wereldwijd gezien heel wat, maar een stille tocht zonder protestleuzen of tromgeroffel wordt alleen in Nederland gehouden, weet Van Helden. „Ieder jaar weer vind ik het ontroerend en aangrijpend om zo zwijgend getuigenis te geven en met zovelen de stem te zijn van het ongeboren leven. Dat is uniek.”

Twee ervaringsdeskundigen geeft Schreeuw om Leven zaterdag het woord, onder wie Rianne de Jong uit Woerden. Van Helden: „Toen Rianne 28 weken zwanger was, ontdekten de artsen dat haar kindje waarschijnlijk zwaar gehandicapt ter wereld zou komen. Daarop boden ze hun excuses aan omdat ze de handicap zo laat hadden opgemerkt. Ook benadrukten ze dat Rianne gezien de ernst van de aandoeningen nog een zogeheten late abortus kon krijgen. Ze heeft zich als het ware moeten verdedigen, omdat zij en haar man bleven kiezen voor het kind.”

Sponsorproject

In oktober startte Van Helden een sponsorproject waarmee Schreeuw om Leven ongewenst zwangere vrouwen materiële ondersteuning biedt. „Vrouwen die bij ons aankloppen omdat ze hun kindje willen houden, krijgen allereerst een buddy toegewezen”, legt Van Helden uit. „Dat is een vrijwilliger die met hen meedenkt en bijvoorbeeld meegaat naar de verloskundige. Met het sponsorplan roepen we mensen op om een bedrag naar keuze te doneren. Bijvoorbeeld: 40 euro voor een maand luiers. Of: 15 euro voor zes rompertjes. Met dat geld kan de buddy de vrouw na de geboorte nog een jaar lang helpen bij het doen van inkopen.

Door op die manier de achterban deelgenoot te maken van haar probleem én van de oplossing hopen we haar financiële zorgen te kunnen wegnemen. Ik weet dat ons plan sommige vrouwen zo geruststelt dat ze mede daardoor afzien van een abortus Zes vrouwen worden momenteel vanuit het nieuwe project ondersteund.”

Van Helden hoopt het project te kunnen uitbouwen, samen met een netwerk van christenondernemers. De vrouw en de buddy doen dan de inkopen, de buddy tekent de bon af en doet ’m op de post. Van Helden: „Als het goed is, kunnen wij de factuur dan betalen van het geld dat de sponsors binnenbrengen. Na de mars ga ik kijken hoe dat ondernemersgedeelte verder kan worden uitgewerkt.”


Zie jongerensite Puntuit voor een interview met David Geurtsen (20) en Kilian Sinakili (17) die zaterdag met twee touringcars vol jongeren naar Den Haag afreizen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer