Pachters Kampereiland in de problemen door hoge prijzen
De circa honderd pachters van de gemeentelijke landerijen op het Kampereiland zitten in de knel. Een deel van hen kan de aangekondigde pachtprijsverhoging van 22 procent niet betalen. De gemeente Kampen heeft inmiddels een gematigde verhoging voorgesteld, „maar daarmee zijn de structurele problemen de wereld niet uit.”
Dat zei Kor van Dijk woensdag. Van Dijk is akkerbouwer en voorzitter van de ruim honderd jaar oude Pachtersbond Kampereiland. De landerijen in de monding van de IJssel zijn al eeuwenlang gemeentelijk bezit. Zodra er weer een discussie over de pachtprijs gevoerd moest worden, puilde de raadzaal uit. Totdat de gemeente begin deze eeuw besloot om zichzelf op afstand te zetten: een rentmeester voert sindsdien het pachtbeleid uit. Maar de gemeenteraad staat nu te ver van de pachters af, zegt Van Dijk. „Raadsleden weten niet welke problemen hier spelen.” Toen eerder dit jaar de rentmeester voor 2017 een pachtprijsverhoging van 22 procent aankondigde, „was dat voor ons de druppel.” Enkele tientallen boeren gaven aan die nieuwe prijs niet te kunnen betalen.
Wethouder Ekker (VVD) is namens het college met een matigingsvoorstel gekomen. De rentmeester heeft dit voorstel overgenomen. Volgens Ekker hoeven de boeren de eerste acht maanden van 2017 geen verhoging te betalen, de laatste vier maanden van dat jaar betalen ze 11 procent meer. De verhoging met 22 procent is nog niet volledig van de baan. De rentmeester volgt de ontwikkelingen van de melkprijs, om zo mogelijk in 2018 de verhoging alsnog door te voeren.
Van Dijk klinkt niet erg enthousiast over het voorstel. Vooral jonge boeren binnen de pachtersbond roeren zich. „Als wij ons als boeren niet kunnen ontwikkelen op het Kampereiland, ontstaat er een glijdende schaal.”
Een onderzoeker van de Christelijke Agrarische Hogeschool Vilentum concludeerde in 2013 na onderzoek dat de situatie in de monding van de IJssel afwijkt van die van andere landerijen waarop de pachtprijzen in dit noordelijk weidegebied zijn afgestemd. Er komt een vervolgonderzoek. De uitkomsten daarvan moeten een rol gaan spelen bij de toekomst van boeren op het Kampereiland, vindt Van Dijk.
Wethouder Ekker zei woensdag zich niet te willen mengen in de discussie over de pachtprijs. De systematiek van pachtprijzen is landelijk afgesproken. Maar hij heeft „de schreeuw van het Kampereiland” begrepen.
De gemeenteraad beslist op 15 december over de nieuwe pachtprijs.