Todd Huizinga: Trump zal samenbindende president zijn
Donald Trump is een binder. De gekozen president van Amerika wil de wereld niet verdelen, maar juist verenigen.Dat zegt de Amerikaanse oud-diplomaat Todd Huizinga.
Huizinga spreekt donderdagavond in Gouda op de bijeenkomst ”Trump: ramp of redding”, georganiseerd door de Transatlantic Christian Council (TCC) en deze krant.
Kijk bij Trump niet alleen naar de „vreemde en ongepaste” dingen die hij heeft gezegd, zegt Huizinga. „Zijn beleid is goed voor de VS en ook voor Europa.”
Amerika had een verandering nodig, zegt Huizinga, momenteel verbonden aan het Henry Institute op Calvin College in Grand Rapids. „Hillary Clinton zou het beleid van Obama voortzetten. Dat was gericht op het laten groeien van de staat. Denk aan de overheidsbemoeienis rond Obamacare.”
De overheid groeit onder vrijwel elke president. Ook onder de Republikein George W. Bush.
„Dat is inderdaad wereldwijd een tendens. De gedachte is vaak dat specialisten alles veel beter weten dan burgers. Ook denken veel mensen dat overheidsbeleid hen gelukkiger maakt. Maar hoe groter de overheid, hoe groter de kans op misbruik van macht. Bovendien kan ik als christen niet op politici vertrouwen. Trump zal zijn handen er vol aan hebben deze trend te keren.”
Toch belooft Trump wegen en bruggen op te knappen. Allemaal werk voor de overheid.
„Maar dat is dan ook een echte overheidstaak. Zo wil hij ook meer geld voor het leger. Maar hij wil snijden in taken die niet tot de overheid behoren.”
Uw visie op Trump als binder is verrassend. In de campagne leek hij extreem polariserend.
„In de campagne sprak hij nogal makkelijk en voor de vuist weg. Dat komt ruiger over dan wanneer het in beleid wordt gegoten.
Ik denk dat hij ons wil verenigen rond de oude Amerikaanse vrijheden. Hillary Clinton wilde het beleid van Obama voortzetten. Maar dat beleid, bijvoorbeeld rond homorechten, was enorm splijtend. Trump stapt dus een verdeeld land binnen. Maar hij wil dat overstijgen.”
Huizinga wijst op de steun die Trump kreeg van blanke arbeiders, zwarten en Hispanics. „Hij kreeg van hen meer stemmen dan eerdere Republikeinse kandidaten zoals John McCain en Mitt Romney. Clinton focuste erg op al deze minderheden, maar dat wekte juist de indruk dat deze meer rechten hadden dan anderen. Dat gaf het verkeerde signaal.”
Wat verwacht u van Trumps buitenlandse beleid?
„Hij wil dat Amerika wordt gerespecteerd in de wereld. Maar daarbij staat hij open voor partners. De NAVO kan hiervan profiteren. Het klinkt natuurlijk streng als Trump van alle lidstaten eist dat ze het afgesproken bedrag aan defensie besteden. Maar als die landen dat doen, wordt de NAVO er sterker op.”
Dat Trump nog geen minister van Buitenlandse Zaken heeft benoemd, verontrust Huizinga niet. „Volgens mij heeft hij geen moeite met het nemen van besluiten. Blijkbaar neemt hij er de tijd voor. Ik ben zeer benieuwd.”
tccouncil.org voor meer informatie en aanmelden.