Overname PostNL ketst af op overheidsbezwaren
Een overname van PostNL door Bpost brengt te veel risico’s met zich mee. Bestuur en commissarissen van het Nederlandse postbedrijf hebben daarom besloten een finaal overnamevoorstel van de Belgische branchegenoot af te wijzen. Een fusie lijkt daarmee van de baan.
Zorgen in politiek Den Haag om de vrije postmarkt hebben de doorslag gegeven. PostNL vreest een strengere behandeling als het wordt overgenomen door een Belgisch overheidsbedrijf. In het ergste geval zou het zijn positie als uitvoerder van de basispostdienst kunnen verliezen, ten koste van een groot aantal banen.
Volgens president-commissaris Michiel Boersma is het risico zo groot, dat zelfs praten met Bpost onverstandig zou zijn geweest. De overheid zou volgens hem de uitkomst van zo’n gesprek waarschijnlijk niet willen afwachten. Verscheidene aandeelhouders hadden PostNL met klem gevraagd op zijn minst met de Belgen om tafel te gaan.
PostNL weet zich gesteund door onder meer de vakbonden en de eigen ondernemingsraad. Minister Henk Kamp (Economische Zaken) wilde woensdag niet reageren, maar verwees naar eerdere uitlatingen waarbij hij zijn bedenkingen uitsprak over een overname door Bpost.
Kennelijk is de overheid de baas bij PostNL, concludeerde de Vereniging van Effectenbezitters (VEB). „Het is tranentrekkend dat een beursgenoteerde vennootschap zich op die manier moet verschuilen achter de politiek”, zei adjunct-directeur Errol Keyner.
Bpost wilde geen commentaar geven op de afwijzing of ingaan op eventuele vervolgstappen. Beleggers op de beurs in Amsterdam deden het aandeel PostNL in de uitverkoop, met op het dieptepunt een ruim 12 procent lagere koers.