Palestijnse journalisten protesteren tegen agressie
Palestijnse journalisten hebben geweigerd verslag te doen van een zitting van het Palestijnse kabinet uit protest tegen de agressie waaraan zij steeds vaker worden blootgesteld. Een dertigtal Palestijnse en buitenlandse journalisten demonstreerde bij het gebouw waar het kabinet vergaderde. De fotografen hadden hun camera neergelegd en sommige journalisten hadden een doek voor hun mond gebonden.
De druppel die de emmer voor de journalisten deed overlopen was de mishandeling van fotograaf Jamal Arouri van het Franse persbureau AFP. Deze werd bij zijn huis afgetuigd door gemaskerde mannen en liep daarbij twee gebroken armen op. Maandag overhandigde de fotograaf, die nog één arm in een mitella droeg, alle ministers een brief met het verzoek de aanval op hem te onderzoeken.
Een woordvoerder van de betogers, Nabil Khatib, zei dat het zover is gekomen dat journalisten moeten vrezen voor hun leven en riep de autoriteiten op de aanvallers voor het gerecht te brengen en hun namen bekend te maken. Premier Ahmed Qureia zei in een gesprek met de demonstranten dat hij op vervolging van de daders heeft aangedrongen.
In februari bezette de Palestijnse journalistenbond korte tijd het parlementsgebouw in Gaza en kondigde zij een nieuwsboycot af voor enkele ministeries om te protesteren tegen aanvallen op journalisten.
De Westoever en Gazastrook komen voor op de lijst van tien gevaarlijkste plaatsen voor journalisten die het Comité voor de Bescherming van Journalisten (CPJ) deze week heeft gepubliceerd.