Aanslagen in Irak eisen elf Amerikaanse levens
Bij aanslagen op diverse plaatsen in Irak zijn zondag elf Amerikaanse soldaten om het leven gekomen.
Zes soldaten kwamen om bij een mortieraanval op een Amerikaanse basis bij de stad Ramadi, 100 kilometer ten westen van Bagdad. Een aanslag in Bagdad kostte twee soldaten het leven. Bij een bomaanslag op een legerbasis in de buurt van de stad Kirkuk in het noorden en een daaropvolgend vuurgevecht werd nog een soldaat gedood. Twee andere doden vielen toen sjiitische militieleden een Amerikaans konvooi aanvielen bij de stad Amarah in het zuiden van het land.
Zaterdag vielen leden van het Mahdi Leger, een militie onder leiding van de radicale sjiitische leider Muqtada al-Sadr, in de buurt van Amarah een Britse voetpatrouille aan. Bij de gevechten die daarop uitbraken en zo’n twaalf uur voortduurden, kwamen vijf militieleden om en raakten acht Britse militairen gewond.
Vorige maand kwamen bij gevechten tussen Britse militairen en strijders van het Mahdi Leger in Amarah vijftien militieleden om en raakten er acht gewond. In maart raakten zeven Britse soldaten in Amarah gewond toen zij in gevecht raakten met tot nu toe onbekende aanvallers.
In Irak is het lichaam gevonden van een Duitse bewaker die werd vermist sinds de auto waarin hij met een collega zat drie weken geleden in de buurt van Fallujah werd aangevallen. Dat heeft het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken zaterdag bekendgemaakt. Het ministerie had eerder al gezegd dat het uitgesloten was dat de twee nog leefden. Het lichaam van de andere Duitser is nog niet gevonden.
De twee, die lid waren van een speciale eenheid van de Duitse grenspolitie, werden op 7 april overvallen toen ze van de Jordaanse hoofdstad Amman op weg waren naar Bagdad. Ze zouden daar de Duitse ambassade gaan bewaken. Het ministerie wilde niet zeggen wanneer en door wie het lichaam is gevonden.
Een Iraakse islamitische groepering die drie Italianen in gijzeling zou houden, heeft beloofd dat de drie gevangenen geen haar zal worden gekrenkt. Dat meldde de Arabische nieuwszender Al-Jazeera zaterdag op gezag van de gijzelnemers. Een vierde Italiaan die door de groep werd gegijzeld, werd vorige maand door zijn ontvoerders omgebracht.
De Britse regering heeft besloten zeker 4000 extra militairen naar Irak te sturen. De Britten zullen het gat opvullen dat is ontstaan door de terugtrekking van de Spaanse militairen, zo meldde de krant Sunday Telegraph. Het gaat om de grootste Britse troepenversterking sinds de oorlog vorig jaar losbarstte.
De Verenigde Naties zullen met internationale veiligheidstroepen proberen de rust in Irak te handhaven nadat de coalitietroepen de macht aan de Irakezen hebben overgedragen. Dat heeft de secretaris-generaal van de VN, Kofi Annan, zondag gezegd in een interview met de Amerikaanse zender NBC.
In de Iraakse stad Fallujah, het centrum van soennitisch verzet tegen de Amerikaanse aanwezigheid in het land, bevinden zich geen buitenlandse strijders die meevechten aan de kant van de opstandelingen. Dat heeft de bevelhebber van de net opgerichte Fallujah Brigade, generaal Saleh, zondag gezegd.