Consument

Basaal waterbeheer: neem een regenton en zaai gras

Een ouderwetse regenton is zo gek nog niet. Met zo’n wateropvang doe je iets –hoe weinig ook– tegen overstromende riolen. En je hebt altijd gietwater bij de hand.

Geertje Bikker-Otten

2 December 2016 20:12Gewijzigd op 16 November 2020 09:08
beeld Nature
beeld Nature

Volgens weerkundigen worden regenbuien steeds heftiger. Tegelijk is de tuintrend om aarde zo veel mogelijk te bedekken met tegels, klinkers en wat dies meer zij. In de bebouwde kom leidt die combinatie regelmatig tot over­stromende riolen. Want als een tuin bestraat is, zakt het regenwater maar moeizaam in de bodem weg. Dus zoekt het zijn weg naar een afvoerputje.

Als individu kun je daar wat aan doen, al is het maar op beperkte schaal. Kies bijvoorbeeld tegen de tuinbladentrend in voor een groenere tuin, met struiken, gras en borders. Dat is niet alleen beter voor de regenwaterafvoer. Ook insecten en vogels hebben er baat bij. En als het erop aankomt mensen vast ook.

Zo’n groenere tuin is de insteek van de Operatie Steenbreek, waar zich inmiddels verschillende gemeenten bij aan hebben gesloten.

Maar een regenton plaatsen is natuurlijk ook een idee. Daarmee sla je twee vliegen in één klap. De regen die je erin opvangt, komt in ieder geval niet in het riool terecht. En je hebt zelf altijd gietwater bij de hand.

Wie een moestuin heeft, plaatst zo’n ton daar liefst een beetje bij in de buurt. Dat scheelt gesjouw met emmers en gieters. Vergeleken met leidingwater is het water in zo’n ton in het groeiseizoen minder koud. En er zit geen kalk in. Prima voor de planten in de tuin. Maar bijvoorbeeld ook voor het wassen van de ramen of de auto.

Een nadeel van de traditionele regenton is dat hij vaak nogal kolossaal is. Maar er zijn inmiddels ook compactere modellen op de markt. Bijvoorbeeld een rechthoekige van het merk Nature, die je vlak tegen de muur kunt plaatsen. Of –voor mensen met een kleine tuin– een model met een inhoud van slechts 100 liter. Voor grootverbruikers van regenwater is er de regenzuil, met een inhoud van 400 liter.

Wie geen zin heeft om tegen een ton van groen of zwart kunststof aan te kijken, kan ook kiezen voor een exemplaar van terracotta of van rotan. Of, eigenlijk heel traditioneel, van hout.

Er bestaan zelfs inklapbare regentonnen. Die kun je dus, als ze leeg zijn en er geen regen verwacht wordt, een tijdje in de schuur opslaan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer