Cultuur & boeken

Handboek voor zorg aan ouder wordende ouders

Nederland vergrijst. Daardoor krijgen steeds meer mensen te maken met het zorgen voor hun ouders. Dit varieert van het doen van een boodschap tot het verplegen van een dementerende vader. Om te voorkomen dat iedere mantelzorger zelf het wiel uit moet vinden, schreef Yvonne Prins een handboek.

Gert de Looze

2 December 2016 15:46Gewijzigd op 16 November 2020 09:07
beeld ANP, Roos Koole
beeld ANP, Roos Koole

Er zijn veel boeken over dementie voorhanden, maar waar kun je lezen over praktische zaken zoals aanpassingen in huis, thuiszorg, wilsverklaringen of over regels rond rijbevoegdheid en het terugdraaien van aankopen? Volgens psycholoog en personal coach Prins is dergelijke informatie schaars en versnipperd. Ze besloot genoemde zaken op papier te zetten en te bundelen in ”Met 70 over de snelweg. Als je ouders zorgen gaan geven”. In de hoop dat haar lezers meer tijd en energie voor mantelzorg zelf overhouden.

Prins verwerkt haar eigen ervaringen in de uitgave en laat daarnaast negen ervaringsdeskundigen en zeven professionals aan het woord. De psychologe verloochent haar vak niet. Ze behandelt niet alleen praktische zaken die met het ouder worden te maken hebben, maar ze schenkt ook aandacht aan depressies en angststoornissen bij senioren en beschrijft onder andere wat er mis kan gaan in het contact tussen ouders en kinderen.

Ongezond gedrag

Prins signaleert, legt uit en waarschuwt. Onder het veelvuldig terugkerende kopje ”Wat te doen?” reikt ze lezers tal van handvatten aan. Zo licht ze toe dat goede verlichting van groot belang is, omdat het zien van diepte en contrasten bij ouderen minder wordt. Ze adviseert om ook bij milde gezondheidsklachten alert te zijn.

De auteur laat mensen na het aanstippen van heikele kwesties niet vol vragen achter. Zo geeft ze aan hoe iemand met in zijn ogen ongezond gedrag van ouders om kan gaan. Ze legt uit hoe je kunt communiceren met mensen met dementie en geeft aan hoe je eigen grenzen kunt herkennen. Heikele onderwerpen gaat Prins niet uit de weg. Wat kun je kun doen als je vader niet fris ruikt? Ga je voor hem zorgen als hij vroeger vreselijke dingen met je heeft uitgehaald?

Klein klusje

Het prettig geschreven handboek bevat een schat aan informatie. De onderwerpen zijn duidelijk afgebakend, zodat de dertig hoofdstukken afzonderlijk te lezen zijn. Jammer dat lelijke woorden de tekst een enkele keer ontsieren. De uitgave behandelt veel, maar (natuurlijk) niet alles. Zo komt ouderenmishandeling niet uitvoerig aan bod. In het hoofdstuk over geld had bijvoorbeeld een paragraaf over financieel misbruik niet misstaan. Een oudere kan namelijk niet alleen te maken krijgen mannen die voor een klein klusje 450 euro vragen, maar ook met een kleinkind dat haar kas spekt met oma’s pinpas.

In het gedeelte over zorg in de laatste levensfase gaat het wel over de mogelijkheid van euthanasie, maar ontbreekt een passage over pastorale hulp. Sowieso komt religie nauwelijks aan bod. Het blijft beperkt tot de vermelding van het sturen van een brief, samen met een geestelijk verzorger of een zinsnede zoals: „Je hoeft niet in een god te geloven om boos te zijn over het lot of de voorzienigheid.”


”Met 70 over de snelweg”, Yvonne Prins; uitg. Scriptum, Schiedam, 2016; ISBN 978 94 631 9010 7; 315 blz.; € 19,95.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer