Aidsmonument onthuld in Amsterdam
„In navolging van San Francisco, Vancouver, Berlijn en New York heeft Amsterdam nu ook een Aidsmonument.” Dat zei de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan donderdagochtend bij de onthulling van het metershoge telraam Living by Numbers, dat de impact verbeeldt van cijfers op het leven van iemand met hiv.
„Dit monument staat symbool voor iedereen die aan de gevolgen van aids is overleden, maar is ook een eerbetoon aan iedereen die ertoe heeft bijgedragen dat zieke en besmette mensen zich gerespecteerd en geliefd voelen”, aldus de burgemeester. „Het is een troost voor alle mensen die als gevolg van de ziekte een dierbare moeten missen en een steun aan iedereen die met hiv leeft.”
Het monument, een ontwerp van de Franse kunstenaar Jean-Michel Othoniel die het werk belangeloos maakte, staat aan het IJ tussen Centraal Station en het Muziekgebouw. De onthulling had plaats op Wereld Aids Dag. Het telraam staat symbool voor een leven waarin het draait om rekenen en tellen, stellen de initiatiefnemers van Stichting NAMENproject Nederland. „Rekenen op jezelf. Rekenen op elkaar. Wie of wat telt er echt voor je? Maar ook: het tellen van de dagen sinds de komst van aids, het tellen van dode vrienden, het tellen van T-cellen, het tellen van gewonnen weken, maanden en jaren, de uren van geluk.”
Volgens Louise van Deth, directeur van het Aids Fonds, telt het kunstwerk ook symbolisch af naar 2030. „Dit is het jaar waarover internationaal is afgesproken dat aids de wereld uit kán zijn. Maar er moet nog zo ontzettend veel gebeuren.” Bijna de helft van de 37 miljoen mensen die met de ziekte leeft, krijgt een behandeling. „Voor meer dan de helft is het dus nog nodig”, zei Van Deth.
De directeur maakt zich zorgen over het feit dat voor het eerst in jaren het aantal nieuwe infecties in de wereld een beetje is toegenomen. „Er is een nieuwe brandhaard in Oost-Europa. In Rusland is de epidemie uitgebreid van bepaalde risicogroepen naar de algemene bevolking.”