Economie

Bpost verhoogt bod op PostNL

Het Belgische Bpost heeft de overname van PostNL nog niet uit het hoofd gezet. Het postbedrijf verhoogde woensdag zijn bod op zijn Nederlandse branchegenoot en bracht aangepaste voorwaarden naar buiten. Het spreekt van een „finaal en verbeterd bod”. PostNL is het nieuwe voorstel aan het bestuderen.

ANP
30 November 2016 19:55Gewijzigd op 16 November 2020 09:03

Bpost biedt nu 5,75 euro per aandeel op PostNL, in zowel aandelen als contanten. Dat komt volgens Bpost in totaal neer op 2,5 miljard euro. Eerder bood Bpost nog 5,65 euro per aandeel, eveneens in eigen aandelen en contanten. Verder stelt Bpost nu voor om vast te leggen dat aandeelhouders vanaf een bepaald aandelenbelang een voordrachtrecht hebben voor een aantal bestuurders, proportioneel aan hun aandelenbelang.

Hiermee wordt onder meer bereikt dat de Belgische staat niet meer dan drie van de tien leden van de raad van bestuur, een zogenaamd one-tier-board, van de combinatie kan voordragen. Daar komt bij dat zolang België een of meer bestuurders mag voordragen, een Nederlandse stichting het recht heeft om een gelijk aantal leden voor te dragen. Het bestuur van de stichting zal drie leden kennen: één benoemd door PostNL, één benoemd door Bpost, en één vooraanstaand persoon uit het Nederlandse bedrijfsleven.

Bij beslissingen van bijvoorbeeld strategisch belang gaat er verder een meerderheidseis gelden van 75 procent, zo stelt Bpost voor. Daarmee kunnen de drie door PostNL voorgedragen bestuurders in de raad van bestuur blokkeren dat een meerderheid wordt behaald. Verder zal de raad van commissarissen van PostNL voor een periode van vier jaar bestaan uit acht leden.

Van die acht leden worden twee onafhankelijke leden benoemd op voordracht van PostNL en twee op voordracht van de ondernemingsraad van PostNL. Vier komen er van Bpost, inclusief de voorzitter met doorslaggevende stem indien de stemmen staken. „Als uitgangspunt voor de besluitvorming zal echter gelden dat besluiten bij consensus worden genomen”, aldus Bpost, dat stelt dat de uitbreiding „een nog betere bescherming van de Nederlandse belangen zal bewerkstelligen”.

Bpost geeft verder aan dat PostNL „adequaat gefinancierd” zal blijven, en geeft onder meer een pensioengarantie. Ook belooft het bedrijf niets te veranderen aan de uitvoering van de universele postdienst, waartoe PostNL als marktleider in Nederland is verplicht.

Met de voorstellen wil Bpost zorgen wegnemen over bijvoorbeeld het belang van de Belgische overheid in de gecombineerde onderneming. Daarover ontstonden de afgelopen tijd, ook in politiek Den Haag, grote zorgen. PostNL zei onlangs nog liever zelfstandig te blijven en wist zich daarin ook gesteund door minister Henk Kamp (Economische Zaken) en een meerderheid in de Tweede Kamer.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer