Oliekartel OPEC verlaagt productie
De OPEC-landen hebben woensdag een akkoord gesloten over de inperking van hun olieproductie. Het akkoord moet helpen het overaanbod aan olie op de internationale markten te verkleinen, zodat de olieprijs weer kan stijgen.
Binnen het kartel van olie-exporteurs werd hierover in september al een principeakkoord bereikt, maar een definitieve overeenkomst liet op zich wachten. De OPEC-leden hebben nu besloten hun totale productie met 1,2 miljoen vaten te verkleinen, naar 32,5 miljoen vaten per dag, zo werd aangekondigd door verschillende olieministers van het kartel. Het is voor het eerst sinds 2008 dat de OPEC besluit tot een productieverlaging, die moet ingaan op 1 januari 2017.
Saudi-Arabië, het belangrijkste OPEC-lid, neemt het grootste deel van de productieverlaging voor zijn rekening. Iran mag zijn productie op het huidige niveau handhaven. Olieproducenten die geen deel uitmaken van de organisatie, zoals Rusland, zijn daarnaast bereid 600.000 vaten per dag minder te gaan oppompen. Daarvan komt de helft voor rekening van Rusland.
Een belangrijk onderdeel van de productieverlaging is de opschorting van het OPEC-lidmaatschap van Indonesië. Dat land is goed voor circa 700.000 vaten per dag. Indonesië trad na een afwezigheid van zeven jaar begin 2016 weer toe tot het kartel.
De deal leek lange tijd buiten bereik vanwege onenigheid tussen Saudi-Arabië enerzijds en Iran en Irak anderzijds. Saudi-Arabië eiste dat alle landen een bijdrage zouden leveren aan de beperking van de totale productie. Iran, dat nog herstelt van de jarenlange sancties tegen het land, en Irak waren het hier echter niet mee eens. Irak is nu overstag gegaan en verlaagt de productie.
De olieprijs ging woensdag hard omhoog door optimisme over het akkoord. Om 17.45 uur stond de prijs van Amerikaanse olie ruim 8 procent in de plus op 48,90 dollar per vat, terwijl Brent 8 procent duurder werd bij 50,10 dollar per vat.