Koninklijk Huis

Onverschrokken Filips van Nassau werd 450 jaar geleden geboren

Filips van Nassau moest oom zeggen tegen Willem van Oranje. Hij vocht mee in de strijd die de prins om de Nederlanden voerde. Op 1 december is het 450 jaar geleden dat Filips werd geboren.

Wim Hulsman

29 November 2016 17:03Gewijzigd op 16 November 2020 09:01
In de Eusebiuskerk in Arnhem bevindt zich een grafkelder waar Filips graaf van Nassau begraven ligt, samen met zijn neef Ernst graaf van Solms en broer Lodewijk Gunter.  beeld RD, Anton Dommerholt
In de Eusebiuskerk in Arnhem bevindt zich een grafkelder waar Filips graaf van Nassau begraven ligt, samen met zijn neef Ernst graaf van Solms en broer Lodewijk Gunter. beeld RD, Anton Dommerholt

Filips graaf van Nassau-Dietz (1566-1595) komt ter wereld op kasteel Dillenburg. Hij is de vierde zoon van slotheer Jan van Nassau of Jan de Oude, jongere broer van Willem van Oranje. Zijn moeder is Elisabeth van Leuchtenberg.

Zijn eerste onderwijs krijgt Filips –ook wel Philips genoemd– op de hofschool die zijn grootmoeder Juliana van Stolberg daar heeft gesticht. Later gaat hij voor studie naar Heidelberg, samen met zijn oudere broer Willem Lodewijk en neef Maurits. Daarna gaat hij met dezelfde Maurits in Leiden studeren (1583).

Filips is vooral militair. De vorming daarvoor krijgt hij in de legers van zijn oom. In 1585 wordt hij kolonel van de staatse infanterie en slotvoogd van kasteel Loevestein. Een jaar later krijgt hij als gouverneur de leiding over Gorinchem en in 1591 na het beleg van Nijmegen de zeggenschap over die stad. Vanuit Nijmegen onderneemt hij een veldtocht naar Luxemburg en bestrijdt er de Spaanse troepen. In 1593 is ”Flipchen” op het slagveld in Groningen te vinden.

De graaf van Nassau, Katzenelbogen, Vianden en Dietz staat bekend als onverschrokken. Niet voor niets vraagt zijn neef prins Maurits hem in 1595 de vijandige legers ten zuiden van het riviertje de Lippe, bij Bislich aan de Rijn, bij het Duitse Wesel, te overvallen. Filips onderscheidt zich van andere veldheren door zelf steeds vooraan in de strijd te zijn en zo zijn mannen aan te vuren.

Op 2 september leidt hij als commandant 500 ruiters in de slag bij de Lippe. Zijn broers Lodewijk Gunther en Ernst Casimir zijn ook op het slagveld.

De geharnaste Filips wordt echter van dichtbij getroffen. Zijn kleding raakt in brand en hij stort zwaargewond neer. De vijand brengt hem naar Rheinberg. Daar overlijdt hij de volgende dag. Ook zijn neef Ernst graaf van Solms raakt gewond. Ook hij sterft, op 5 september.

Op 22 oktober worden zij samen begraven in de Sint-Eusebiuskerk in Arnhem in Gelre, een gebied waarover zijn vader stadhouder is. Daar is hun groeve nog altijd te vinden. Een koperen plaat aan een van de koorpilaren herinnert de bezoekers aan de twee jonge helden. Later wordt Filips’ broer Lodewijk Gunther (1575-1604) ook in deze kelder bijgezet.


Onverschrokken Flipchen

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer