Pentagon wil terrorisme met leugens bestrijden
Het Amerikaanse ministerie van Defensie (Pentagon) heeft een zogeheten Office of Strategic Influence (Bureau voor Strategische Beïnvloeding) gecreëerd dat vriend en vijand in het buitenland de Amerikaanse boodschap over de strijd tegen het terrorisme moet verkopen. Desnoods met leugens, zo verklaarde een Pentagon-vertegenwoordiger tegenover The New York Times.
De regering-Bush vreest dat Washington ondanks de militaire overwinning in Afghanistan de propagandastrijd -vooral in moslimlanden- aan het verliezen is. „Het gaat hier om een strijd om meningen”, zo meende plaatsvervangend minister van Defensie Paul Wolfowitz dinsdag in Washington. Pentagon-woordvoerster Victoria Clarke bevestigt dat een dergelijk bureau was opgericht, maar zij benadrukt dat de officiële woordvoering van het Pentagon daar niets mee te maken heeft gehad. Het mandaat van het nieuwe bureau is volgens Clarke „nog onduidelijk.”
De taak van het nieuwe bureau lijkt niet te stroken met de plechtige belofte van minister van Defensie Donald Rumsfeld -gedaan twee weken na de septemberaanslagen- dat hij „nooit tegen journalisten zal liegen.” Dat staat haaks op de taak van het nieuwe bureau, dat soms ”witte” (ware), maar soms ook ”zwarte” (onware) propaganda de wereld in zou moeten sturen om de stemming over Amerika’s strijd tegen het internationale terrorisme positief te beïnvloeden. Men wijst er in Washington op dat dit in het verleden ook wel is gebeurd, maar dan in uitzonderingsgevallen in het kader van CIA-operaties tegen Irak of tegen Cuba.
Zulke operaties hebben de uitdrukkelijke goedkeuring nodig van de president en mogen alleen tot doel hebben het buitenland te misleiden. Onjuiste informatie verspreiden binnen de VS is elke overheidsinstantie wettelijk verboden. „Ook als men zich alleen tot het buitenland zou richten, dan komen de leugens hier toch weer terug. Het nieuws reist snel tegenwoordig en binnen de kortste keren worden ook onze eigen burgers via buitenlandse bronnen misleid”, meent Shibley Telhami, Midden-Oostendeskundige van het Brookings Instituut in Washington. Ted Carpenter van het Cato Instituut spreekt van een „slecht idee.” „Leugens hebben de onprettige eigenschap voor overheden dat zij snel ontmaskerd worden”, aldus Carpenter. De Australische ex-diplomaat Richard Butler -hoofd van het laatste team VN-wapeninspecteurs dat nog actief was in Irak- zegt „verbijsterd” te zijn over het Amerikaanse plan. „Ik denk dat de Amerikanen en de beschaafde wereld in het algemeen een goede zaak dienen met hun strijd tegen het terrorisme. Een strijd tegen terroristen zoals de Iraakse dictator Saddam Hussein en Osama bin Laden, die alles bij elkaar liegen om de tegenstander zwart te maken. En nu zouden de VS zich bij die tactiek aansluiten? Dat zou ongelofelijk stom zijn, want dat zou de geloofwaardigheid van de VS en trouwens ook van Amerika’s bondgenoten volkomen ondermijnen”, aldus Butler tegenover Jack Cafferty van CNN.