Verkenner voor bijzonder onderwijs
De politicus Jacques Tichelaar wordt de verkenner die in het bijzonder onderwijs moet zoeken naar oplossingen voor de problemen met tijdelijke leerkrachten.
Dat maakte het ministerie van Sociale Zaken dinsdag bekend. Tichelaar was PvdA-Kamerlid en is nu commissaris van de Koning in Drenthe.
De verkenner komt er op aandringen van de Tweede Kamer, die eerder deze maand een motie van CU-Kamerlid Schouten aanmen om een verkenner aan te stellen. Door de nieuwe Wet werk en zekerheid (WWZ), die is bedoeld om flexibele arbeidskrachten beter te beschermen tegen willekeur van werkgevers, hebben veel bijzondere scholen grote moeite om invalmeesters en -juffen in te zetten.
Een van de gevolgen van de wet is dat bijzondere scholen een invalkracht al na drie invalbeurten in vaste dienst moeten nemen. Dat is voor veel scholen bezwaarlijk omdat zij voor deze personen niet het hele jaar werk hebben en de financiën ontoereikend zijn. Voorlopig is het alleen het bijzonder onderwijs dat kampt met de gevolgen van de WWZ. Dit komt doordat leerkrachten van het openbaar onderwijs worden beschouwd als ambtenaren, voor wie momenteel nog een andere rechtspositie geldt.
Vanwege de groeiende problemen met het inzetten van invalkrachten worden nu soms zelfs klassen naar huis gestuurd, bleek dinsdag uit onderzoek van onderwijskoepel PO-Raad. Uit een peiling die de sectororganisatie hield onder schoolbesturen komt naar voren dat bijna 90 procent van de bestuurders moeite heeft om vervanging te organiseren. Ruim 70 procent van hen wijt dat direct aan de nieuwe wet, stelt PO-Raad-voorzitter Rinda den Besten. „Scholen moeten invallers een vast contract geven als zij enkele keren hebben ingevallen, al is het maar een dag. Vervangen is daardoor bijna onmogelijk geworden. De wet is funest voor het primair onderwijs, slecht voor de continuïteit en kwaliteit. We kunnen niet langer wachten.”
Volgens verantwoordelijk minister Asscher gaat de verkenner verder kijken dan alleen de Wwz. Hij benadrukt dat de Wwz de mogelijkheid biedt om af te wijken van de zogenoemde ketenbepaling, waarbij drie tijdelijke contracten in twee jaar mogelijk zijn voordat een vast contract moet volgen. In de cao voor het onderwijs zijn daarover afspraken gemaakt, die op 1 juli zijn ingegaan. Ascher denkt dat de afspraken die de scholen en de vakbonden hebben gemaakt voldoende ruimte bieden. Volgens onderwijskoepel PO-Raad zijn alle mogelijkheden in de cao al benut en zijn er wettelijke uitzonderingen nodig om de invalproblematiek duurzaam op te kunnen lossen.
Schouten (CU) is blij dat de verkenner aan het werk gaat, maar ze is ook kritisch over de opdracht die het kabinet aan de verkenner lijkt mee te geven. „De verkenner moet op zoek naar échte oplossingen voor het onderwijs. Dat was ook de opdracht die de Kamer mee heeft gegeven. Het is niet de bedoeling dat de verkenner de sector nog eens Asschers wet opnieuw gaat uitleggen.”
Ook volgens de PO-Raad komt er geen duurzame oplossing als de door de politiek aangestuurde verkenner alleen binnen de wet op zoek gaat naar oplossingen. De PO-Raad pleit daarom voor een uitzondering in de Wwz voor het onderwijs, zoals ook het geval is voor profvoetballers en seizoenswerkers.
Asscher wees in die sectoren eerder al een verkenner aan om de problemen op te lossen die de Wwz daar gaf. Dat leidde tot de invoering van enkele wettelijke uitzonderingsbepalingen. Zo mogen werkgevers seizoenswerkers na een pauze van drie maanden een nieuw tijdelijk contract blijven geven.