Economie

OESO: Overheden moeten geld laten rollen, Trump geeft het goede voorbeeld

De overheden, vooral die in Europa, moeten wat royaler met hun geld omspringen. Dat zal de wereldeconomie vooruithelpen. Donald Trump was al van plan om meer uit te geven en hij krijgt daarvoor van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) dan ook een pluim.

Arie de Rooij
29 November 2016 09:26Gewijzigd op 16 November 2020 08:59
Angel Gurría. beeld EPA, Yonhap
Angel Gurría. beeld EPA, Yonhap

De in Parijs gevestigde denktank van de geïndustrialiseerde landen presenteerde maandag de halfjaarlijkse zogeheten Economic Outlook, het rapport met een prognose voor de ontwikkelingen in de komende tijd. De mondiale economische groei is laag, en om dat te veranderen schrijft de OESO stimulering via de begrotingen voor, het ouderwetse recept.

De mondiale expansie schommelt rond de 3 procent: dit jaar 2,9 en, als de juiste stappen worden gezet, in 2017 3,3. Dat lijken forse plussen. In Nederland en in Europa zouden we er erg blij mee zijn, maar voor onze planeet als geheel is dat aan de magere kant. Het aantal wereldburgers neemt namelijk ook flink toe. Als het totale bruto binnenlands product (bbp) niet met minimaal 3 procent stijgt, daalt per saldo het inkomen per hoofd van de bevolking.

Impuls

Gedurende lange tijd na de crisis van 2008 en de daaropvolgende recessies was het voor overheden alle hens aan dek om hun financiële huishouding op orde te brengen, om hun tekorten te verkleinen. Maar nu klinkt er vanuit de OESO een ander geluid. Lenen is, dankzij het extreem ruime monetaire beleid van de centrale banken, vandaag de dag goedkoop. Secretaris-generaal Angel Gurria: „Gelet op de lage rente hebben de politieke beleidsmakers een unieke mogelijkheid om met een actief gebruik van hun budget de groei een impuls toe te dienen en de ongelijkheid te verminderen, zonder dat de schuldenniveaus daaronder lijden. We sporen hen aan dit te doen.” Dit combineren met structurele hervormingen zal het effect nog versterken.

Het betekent geen blanco cheque voor regeringen, benadrukte Gurria, maar zij moeten op een verstandige wijze meer geld besteden, aan zaken als de publieke infrastructuur. Die uitgaven ondersteunen de vraag en daarmee de groei op korte termijn. Extra middelen voor innovatie en onderwijs zorgen voor meer economische potentie op langere termijn, voegde hoofd­econoom Catherine Mann toe.

In de VS maakt Trump zich op voor het presidentschap. De OESO komt als eerste internationale instelling met cijfers waarin zijn plannen zijn verwerkt. Hij wil de investeringen in de infrastructuur, in (spoor)wegen, tunnels, luchthavens, bruggen en it-netwerken, vergroten en de belastingen verlagen. Volgens de berekeningen schakelt daardoor de Amerikaanse economie, die dit jaar een uitbreiding van het bbp noteert van slechts rond de 1,5 procent, over naar een hogere groei: in 2017 2,3 procent in plaats van de eerder geraamde 1,9 en in 2018 3,0 procent in plaats van 2,2. De expansie van de wereldeconomie zal dankzij de initiatieven van Trump met respectievelijk 0,1 en 0,3 procent versnellen. De OESO oordeelt dus voorlopig positief over Trump.

Maar zij laat tussen de regels door ook een waarschuwing horen aan zijn adres. Die waarschuwing geldt overigens alle landen: sluit niet de grenzen voor elkaars producten, werp geen invoerbarrières op, geef de wereldhandel niet minder, maar meer ruimte. Mann: „Protectionistische maat­regelen kunnen voor sommige banen bescherming bieden, maar ze verslechteren de vooruitzichten voor veel anderen in de wereld.”

Terwijl de Amerikaanse economie aantrekt, zal de Britse naar verwachting vertragen. Het naderende vertrek uit de EU eist zijn tol. De verwachting luidt dat er in 2017 een groei optreedt van 1,7 procent, tegen 2 procent in het lopende jaar. Maar de brexit leidt vooralsnog niet tot een recessie.

Nederland

En dan Nederland. Dat presteert gewoon erg goed in de ogen van de OESO, beter dan gemiddeld in de eurozone. De groei blijft hier tot en met 2018 stabiel op, evenals dit jaar, ongeveer 2 procent. Een stevige binnenlandse vraag draagt hiertoe bij. De consumptie profiteert van de verbetering van de arbeids- en huizenmarkt. Het totale eurogebied blijft steken op 1,7 procent groei dit jaar en 1,6 en 1,7 in de twee volgende jaren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer