Kerk & religie

Kerktoren in Beiroet nu even hoog als de minaretten ernaast

De toren van de maronitische St.-Georgekathedraal 
in hartje Beiroet, de hoofdstad van Libanon, is klaar. Met zijn 
72 meter is hij even hoog als de minaretten van de ernaast gelegen Mohammed al-Aminmoskee.

Redactie kerk
29 November 2016 10:15Gewijzigd op 16 November 2020 08:59
BEIROET. De St.-Georgekathedraal in Beiroet heeft sinds kort een toren van 72 meter. Het bouwwerk is nu even hoog als de vier minaretten van de ernaast gelegen Mohammed al-Aminmoskee. beeld AFP, Joseph Eid
BEIROET. De St.-Georgekathedraal in Beiroet heeft sinds kort een toren van 72 meter. Het bouwwerk is nu even hoog als de vier minaretten van de ernaast gelegen Mohammed al-Aminmoskee. beeld AFP, Joseph Eid

Volgens aartsbisschop Paul Matar had het kerkbestuur sinds de voltooiing van de bouw van de kathe­draal in 1894 de wens om de toen 20 meter hoge toren tot een hoogte van 75 meter te verlengen, net als die van de Santa Maria Maggiore in Rome. Die kerk stond model voor de kathedraal. Echter, om een boodschap van vreedzaam samenleven uit te stralen, werd de toren 3 meter lager.

De moskee opende in 2008 haar deuren en werd gebouwd op initiatief –en deels met geld van– de in 2005 vermoorde Libanese premier Rafiq al-Hariri. Hij ligt naast de moskee begraven. „Toen de moskee gebouwd werd, waren we blij dat er een kerk en een moskee naast elkaar zouden staan”, zei Matar gisteren tegenover AhlulBayt News Agency.

Hij vindt dat passen bij Libanon, dat van 1975 tot 1990 geteisterd werd door een burger­oorlog. Sindsdien zijn christenen niet langer in de meerderheid in het land, doordat velen van hen naar het buitenland vluchtten. De St.-Georgekathedraal werd tijdens de oorlog ernstig beschadigd. Het duurde tien jaar voordat ze herbouwd was. De gelijke hoogte van de toren en de minaretten straalt volgens de geestelijke „gelijkheid en harmonie uit.”

Niet iedereen is echter die mening toegedaan. George Arbid, directeur van het Arabisch Centrum voor Architectuur, stelt dat er sprake is van competitie. „Het is een voortzetting van de rivaliteit tussen de godsdiensten over hun aanwezigheid in de stad.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer