AEX kleurt lichtrood
De AEX-index in Amsterdam stond dinsdag aan het einde van de ochtend nog altijd een fractie in het rood. Elders in Europa werden openingsverliezen wel voor een groot deel weggepoetst. Beleggers moesten het doen met een nagenoeg lege agenda. Shell en SBM Offshore waren bij de hoofdfondsen in Amsterdam de sterkste dalers. De fondsen gingen in het kielzog van de olieprijzen mee omlaag.
De AEX-index stond omstreeks 11.35 uur 0,3 procent lager op 451,35 punten. De MidKap stond na een lagere opening 0,2 procent hoger op 650,88 punten. Ook de graadmeters in Frankfurt en Parijs wisten eerdere verliezen weg te poetsen. De DAX stond daarbij vlak en de CAC40 won 0,4 procent. De beurs in Londen stond nog wel 0,7 procent lager.
De markten zijn vooral in afwachting van het onderhandelingsresultaat van OPEC-landen die woensdag zullen proberen een definitief akkoord te sluiten over een productieverlaging om zo de olieprijzen te stutten. Het draait vooral om de verdeling van de productie tussen de OPEC-landen. Iran en Irak willen een groter aandeel dan grootmacht Saudi-Arabië bereid is toe te staan. De Saudi’s hebben al laten doorschemeren dat een deal ter ondersteuning van het prijsniveau wat hen betreft niet strikt noodzakelijk is.
Shell was in de AEX de sterkste daler met een verlies van 1,5 procent. SBM verloor 1,1 procent. Supermarktconcern Ahold Delhaize behoorde ook tot de dalers bij de hoofdfondsen met een verlies van 0,7 procent na een adviesverlaging. ABN AMRO (plus 1,1 procent) was de sterkste stijger.
PostNL won in de MidKap 0,9 procent. Sinterklaas winkelt volop online en dat zorgt deze week voor topdrukte bij het postbedrijf. PostNL verwacht een recordaantal van ruim vijf miljoen pakketten te verwerken en bezorgen.
In Frankfurt vielen de koersverliezen van automakers als BMW, Volkswagen en Daimler van 0,9 tot 1,2 procent op. Samen met Ford gaan de bedrijven investeren in de aanleg van snelle oplaadpunten voor elektrisch aangedreven auto’s.
De prijs van een vat Amerikaanse olie stond 1,9 procent lager op 46,18 dollar. Brentolie ging 1,8 procent in prijs omlaag, tot 47,37 dollar per vat. De euro was 1,0600 dollar waard, tegen 1,0583 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag.