Politiek

CU en SGP: Boerkaverbod mag godsdienstvrijheid inperken

Veiligheidsoverwegingen en het handhaven van bepaalde maatschappelijke normen rechtvaardigen een gedeeltelijk boerkaverbod, stelden ChristenUnie en SGP woensdag in een debat over het wetsvoorstel van het kabinet dat gezichtsbedekkende kleding verbiedt in het openbaar vervoer, op scholen, in zorginstellingen en overheidsgebouwen.

Redactie politiek
23 November 2016 21:47Gewijzigd op 16 November 2020 08:49
Vrouw in nikab op tribune van Tweede Kamer, beeld ANP, Bart Maat.
Vrouw in nikab op tribune van Tweede Kamer, beeld ANP, Bart Maat.

„Er zijn situaties waarin het belang van de samenleving en de maatschappelijke norm zo zwaar wegen dat er een inperking van de godsdienstvrijheid nodig kan zijn”, zei CU-Kamerlid Schouten. „Ik noemde het elkaar kunnen aankijken al als basisvoorwaarde voor samenleven. Volgens mijn fractie is dat des te sterker in de sfeer van scholen, overheid, openbaar vervoer en zorginstellingen. Daar staat gezichtsbedekking de onderlinge communicatie zodanig in de weg dat het functioneren van die sfeer daardoor ernstig wordt belemmerd. Bovendien bedreigt gezichtsbedekking de sociale veiligheid op dit soort plaatsen. Ik vind daarom dat op scholen, in zorginstellingen en bij de overheid het maatschappelijk belang zo zwaar weegt dat een specifiek daarop gericht verbod acceptabel is.”

SGP-Kamerlid Bisschop stelde woensdagmiddag veel verhelderingsvragen. Ook zijn fractie steunt het wetsvoorstel van het kabinet. „Voor de SGP is vooral van belang dat de gemeenschappelijke veiligheid ermee gediend moet worden. Het dragen van gezichtsbedekkende kleding werkt ten minste belemmerend voor het ervaren van die veiligheid en voor open communicatie. Daarom is het volgens de SGP logisch om te komen tot een verbod op bivakmutsen en boerka’s.”

Het Kamerlid Bontes zei dat hij zich ergerde aan de aanwezigheid van enkele in nikab geklede vrouwen op de publieke tribune. „Voorzitter, ik wil hier toch even gezegd hebben dat ik het een bizar gezicht vind –eigenlijk geen gezicht, letterlijk– dat hier een aantal mensen met een nikab op de tribune zitten. Ik ben blij dat wij een einde gaan maken aan dit soort gekkigheid.” Wat hem meteen op kritiek kwam te staan van Kamerlid Kuzu: „Dit zijn bezoekers van de Tweede Kamer en daarmee zijn het gasten. Ik vind dat zij met respect moeten worden behandeld.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer