Oppervlak zeeijs polen krimpt dramatisch
De zee-ijsbedekking van de Noordpool, die in de herfst gewoonlijk snel groeit, is 1 miljoen vierkante kilometer –drie maal het oppervlak van Duitsland– kleiner dan normaal in deze tijd van het jaar.
Ook in het zuidpoolgebied, waar het voorjaar nu is begonnen, dooit het zee-ijs momenteel ongewoon snel. Daarover schreef het Duitse tijdschrift Der Spiegel gisteren op basis van recente satellietwaarnemingen.
Wanneer de poolnacht in november invalt en overdag de zon niet meer opkomt boven de Noordpool, vriest het er normaal gesproken 25 graden Celsius. De afgelopen weken was het echter 20 graden warmer dan normaal.
Terwijl de satellieten de afgelopen 40 jaar voortdurend een toename van de zee-ijsbedekking registreerden, blijft deze ijsaangroei dit najaar abnormaal sterk achter.
De oorzaken hiervoor zijn niet duidelijk. „Tot op heden is alles speculatie”, aldus Lars Kaleschke, zee-ijsonderzoeker aan de universiteit van Hamburg in Der Spiegel.
Wetenschappers maken zich zorgen dat er een onomkeerbare kettingreactie op gang is gekomen: Waar ijs is verdwenen, bevindt zich water; de zon warmt zeewater sterker op dan ijs. Warmer zeewater versterkt het dooien van het zee-ijs nog meer. Dit proces kan de opmaat zijn voor een ijsvrije Noordpool in de zomer. En daardoor zou de opwarming van de aarde ook harder kunnen gaan.