Chirac betwijfelt of VN krachtig Irak-besluit neemt
De Franse president Chirac betwijfelt of de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties zal instemmen met een resolutie die de overdracht van de soevereiniteit door de Amerikaanse autoriteiten aan een nieuwe Iraakse regering bevestigt.
Hij zei er zeker van te zijn dat Europa instemt met de voorstellen van de speciale VN-gezant voor Irak, Lakhdar Brahimi, voor de vorming van een interim-regering. „Maar ik ben er minder zeker van dat deze ideeën kunnen worden vertaald in een internationaal besluit dat voldoende helder en stevig is om te kunnen rekenen op instemming van de Veiligheidsraad en om te kunnen dienen als een basis voor politieke, economische en sociale wederopbouw van Irak.”
Hij zei dat het desastreus zou zijn om een afgezwakte tekst aan te nemen waarin de Verenigde Naties in naam een rol zouden krijgen, „terwijl in werkelijkheid de dingen niet veranderen en de coalitie de werkelijke macht in handen houdt.”
Hij noemde het van vitaal belang voor de wederopbouw van Irak dat er dan „echte Iraakse soevereiniteit is onder controle van de Verenigde Naties.” Sommige waarnemers zeiden dat het leek alsof Chirac, verklaard tegenstander van de invasie in Irak, uit is op een nieuwe confrontatie met de Verenigde Staten.
Chirac vindt verder dat Turkije de komende jaren nog niet kan toetreden tot de Europese Unie. Tijdens de persconferentie zei het Franse staatshoofd dat Ankara voorlopig nog niet voldoet aan de voorwaarden tot toetreding „zoals die op het gebied van mensenrechten en het respecteren van etnische en religieuze minderheden.”
Chirac verwees hiermee impliciet naar de positie van de Koerdische minderheid in Turkije. Hij benadrukte dat de wetswijzigingen die Turkije moet uitvoeren ook „wortel moeten schieten in de politiek van alle dag” voordat het land klaar is om toe te treden tot de Unie. Volgens hem kunnen de onderhandelingen over toetreding wel tien jaar in beslag nemen. „Laten we duidelijk zijn: als de omstandigheden toestaan dat de onderhandelingen begin volgend jaar kunnen beginnen, moeten wij weten dat die onderhandelingen lang zullen duren, heel lang.”
Chirac wil desnoods de vreemdelingenwet wijzigen om ervoor te zorgen dat mensen als de omstreden imam die het slaan van vrouwen goedkeurde, het land uitgezet kunnen worden.
De imam Abdelkader Bouziane werd vorige week op het vliegtuig naar zijn vaderland Algerije gezet omdat hij tegen de pers had gezegd dat een man zijn vrouw mag slaan. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken riep hij in zijn moskee bovendien op tot geweld. Een rechtbank heeft echter bepaald dat de uitzetting onrechtmatig was en dat Bouziane in elk geval voorlopig terug mag naar Frankrijk.