Duitse directeur van Stichting Musea en Herinneringscentra 40-45
De eerste programmadirecteur van de Stichting Musea en Herinneringscentra 40-45 (SMH) is een Duitse. Annette Schautt (47) wil de samenwerking tussen de instellingen die herinneren aan de Tweede Wereldoorlog bevorderen.
Schautt kwam als 19-jarige vrijwilligster van Aktion Sühnezeichen Friedensdienste –verzoenings- en vredesdiensten– naar Nederland. „Die organisatie kwam net na de oorlog van de grond en richt zich nu vooral op het heden, bijvoorbeeld door het opvangen van vluchtelingen.”
Zeven jaar lang bekostigde ze haar zangstudie aan het Utrechts conservatorium met een baan bij de internationale afdeling van de Anne Frank Stichting. Ze leerde er de Tweede Wereldoorlog vanuit een ander perspectief kennen. „De verhalen uit mijn familie zijn divers. Mijn vaders vader was nazi, als meeloper in de grote massa. Moeder verloor haar moeder toen geallieerde bommen terechtkwamen op een dorp in plaats van op de Mercedes-Benzfabrieken waarvoor ze waren bedoeld.”
Schautt bleef in Nederland en was jarenlang directeur van ensembles en culturele festivals. Rond 2015 leidde ze bij het Nationaal Comité 4 en 5 mei het Duits-Nederlandse programma rond de zeventigste bevrijdingsherdenking, ”Voor Vrijheid – Für Freiheit.” Toen al hield de samenwerking tussen oorlogsinstellingen haar bezig.
Nu treedt ze aan bij de SMH, waarin veertien Nederlandse musea en herinneringscentra de handen ineensloegen om meer publiek te trekken en professioneler te werken. De nieuwe directeur kreeg ook als opdracht allerlei plaatselijke en regionale initiatieven bij de samenwerking betrekken. „We willen zo veel mogelijk uitwisselen. Onderschat niet wat die kleine, soms ongesubsidieerde instellingen aan kennis en spullen in huis hebben. Hun collectie bevat pareltjes.”