Kinderboek om begrip te wekken bij ontvoering
Een kinderboek over internationale kindontvoeringen moet de wereld van het ontvoerde kind verhelderen. Met de publicatie van ‘Over de grens’ hoopt het Centrum Internationale Kinderontvoering begrip te wekken voor wat een kind doorstaat dat bij een ouder wordt weggehaald en wordt meegevoerd naar een ander land. De presentatie maandag markeert het tienjarig bestaan van het Centrum IKO.
De gewelddadige ontvoering van de tweejarige Insiya, waarschijnlijk naar India, bracht onlangs de internationale kindontvoeringen weer in de publiciteit. Toch was die zaak niet representatief voor de meeste ontvoeringen, zegt schrijfster Irène Storm. „Veel mensen hebben het beeld dat zulke ontvoeringen vooral door vaders worden gepleegd en vooral naar landen in het Midden-Oosten. Maar de meeste ontvoeringen gebeuren door moeders, zo’n 80 procent, vooral naar buurlanden als België of Duitsland.”
Het kinderboek is niet alleen een spannend avonturenverhaal, zegt Storm. „Het is ook een manier om de procedures in Nederland te belichten. Dat er eerst een regiezitting is en daarna mediation en een kindgesprek met een professional. Het belangrijkste is dat de lezer inzicht krijgt in de wereld van een kind dat ineens naar een andere cultuur verhuist en zijn vader of moeder niet meer kan zien.”
Het boek kan kinderen die zoiets hebben meegemaakt helpen bij de verwerking, hoopt Storm. „Een leraar kan er ook uit voorlezen als een kind op school na een vakantie ineens niet meer terugkomt.”
Het Centrum IKO heeft sinds de oprichting bijna 1500 ontvoeringszaken behandeld, waarbij ruim 2000 kinderen betrokken waren. Daarnaast werden nog eens bijna 2000 dreigende ontvoeringen behandeld.
Het centrum brengt het boek onder de aandacht van het netwerk van gespecialiseerde advocaten waarmee het samenwerkt. „We hopen dat het ook werkt als preventie, dat ouders aan het belang van hun kind denken. Een kindontvoering kan maar zo je buurmeisje overkomen dat een moeder uit Thailand of Brazilië heeft.”