Buitenland

Zikavirus is niet langer grote bedreiging

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO beschouwt het zikavirus niet langer als een internationale bedreiging van de gezondheid. Wel ziet het WHO het virus en de aandoeningen die het kan veroorzaken als permanente bronnen van onderzoek en actie.

ANP/RTR
18 November 2016 20:23Gewijzigd op 16 November 2020 08:41
Een gezondheidswerker spuit bestrijdingsmidellen tegen muggen in de Birmese stad Rangoon (Yangon). In Birma werd op 27 oktober het eerste geval van zika vastgesteld. Het virus wordt overgebracht door muggen. beeld EPA, Lynn Bo Bo
Een gezondheidswerker spuit bestrijdingsmidellen tegen muggen in de Birmese stad Rangoon (Yangon). In Birma werd op 27 oktober het eerste geval van zika vastgesteld. Het virus wordt overgebracht door muggen. beeld EPA, Lynn Bo Bo

Daarmee heft de organisatie de noodtoestand rond het virus op. Zika breidt zich weliswaar nog uit, maar de situatie is beter onder controle, aldus David Heymann, de voorzitter van het WHO-noodcomité. Het belang van het bestrijden van virus en ziekte wordt hiermee absoluut niet onderschat, aldus het comité.

Zika is voor volwassenen niet erg gevaarlijk, maar wel voor een foetus. Het kind kan door het virus microcefalie oplopen: een kleine schedelomvang met ernstige gevolgen voor de ontwikkeling van de hersenen. Ook andere aandoeningen worden met zika in verband gebracht. Het virus wordt overgebracht door muggen. Het werd in 1947 in Afrika in het Zikawoud voor het eerst vastgesteld. Een effectieve behandeling is nog niet voorhanden.

Tussen 2010 en 2015 vermeerderde het aantal gevallen van microcefalie zich onverwacht. Met name Brazilië werd zwaar getroffen. Later volgden andere landen in Zuid- en Midden-Amerika. Azië, Europa en Noord-Amerika kregen later ook met het virus en de ziekte te maken, maar wel in veel geringere mate. In juli kwamen bij Amerikaanse wetenschappers antilichamen als bestrijdingsmiddel in beeld. Het zou ook helpen tegen knokkelkoorts.

Een land als Colombia telde een jaar geleden 12.000 besmettingen met het virus. Maar Brazilië telde toen al 3900 daadwerkelijke slachtoffertjes van microcefalie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer